Internacional 02/08/2016

La Xina comença els judicis contra diversos advocats pels drets humans

Alguns experts han posat en dubte la legalitat d'aquests processos, que formen part de la campanya de repressió iniciada el juliol de 2015

Ara / Efe
2 min
Les dures decisions del president Xi Jinping han provocat crítiques de diversos països

Barcelona / BeijingLes autoritats de la Xina han iniciat aquesta setmana els judicis i les condemnes contra diversos advocats i activistes pels drets humans. La ciutat de Tianjin, a uns 140 quilòmetres al sud de Beijing, ha estat la primera en celebrar avui un d'aquests judicis envoltats de fortes mesures de seguretat per tal de garantir la suposada legalitat del procés. El d'avui és el primer dels quatre que se celebraran aquesta setmana a la ciutat. Els judicis arriben un any després de les dures accions del president Xi Jinping contra diversos activistes defensors dels drets humans del país.

Al judici d'avui al Tribunal Popular Intermedi número 2 de Tianjin, l'activista Zhai Yanmin ha estat declarat culpable de "subversió" i condemnat a tres anys de presó. Tot i així, Yanmin no haurà d'entrar a la presó si no comet cap delicte durant els quatre anys d'inhabilitació que li ha imposat el jutge. El tribunal de Tianjin ha considerat que Zhai i tres persones més, detingudes en el marc de la campanya contra els advocats pro drets humans, "han conspirat per subvertir el poder estatal" i "van establir un sistema ideològic, un mètode i els passos necessaris per aquest objectiu".

Les autoritats judicials no han deixat entrar al jutjat l'advocat que la família de l'activista havia contractat, Ge Wenxiu. Durant la vista, que ha durat unes tres hores, Yanmin ha estat defensat per un advocat elegit per l'estat. A la sortida, l'advocat de la família s'ha negat a comentar la sentència, que considera que "forma part d'una completa il·legalitat", segons ha explicat a EFE. Diversos experts consultats per la mateixa agència han afirmat que les futures penes seran similars i també han denunciat irregularitats en el procés.

El govern xinès, però, ha volgut destacar la transparència d'aquests judicis i ha afirmat que diversos periodistes han estat convidats a cobrir aquestes vistes. Malgrat les declaracions de la burocràcia xinesa, no tots els mitjans han rebut aquesta invitació. En el cas de la BBC, segons ha informat la pròpia cadena britànica, la invitació "s'ha perdut per algun lloc" i no ha arribat. En general, la premsa estrangera que s'ha desplaçat al país ha hagut de lidiar amb la policia, que volia mantenir els periodistes en un hotel habilitat per rebre els comunicats del judici "en temps real".

Mà dura del president Xi Jinping

Aquests judicis obren una nova etapa de la campanya de repressió contra els advocats defensors dels drets humans que les autoritats del país van iniciar fa poc més d'un any, el juliol de 2015, amb més de 300 arrestos i interrogatoris. Des de llavors, unes 20 persones segueixen detingudes. Amb aquesta acció, el govern xinès aconseguia frenar els advocats més actius i organitzats defensors dels drets humans, sota l'acusació d'estar organitzant actes per a promoure la dissidència dins del país. La decisió del president xinès Xi Jinping ha provocat diverses crítiques a nivell internacional.

stats