La Xina celebra l'augment de la natalitat un any després de posar fi a la política del fill únic

El 2016 hi ha hagut 1,4 milions més de naixements, la meitat dels que el govern s'esperava. Tot i això, les autoritats creuen que retirar la llei ha estat un encert per evitar l'envelliment de la població

La Xina va posar fi, a finals del 2015, a  36 anys de la política del fill únic, i va permetre a les parelles tenir-ne fins a dos i revertir, així, l'envelliment de la població.

Els efectes d'aquesta mesura comencen a fer-se evidents, i durant el 2016, la taxa de natalitat s'ha incrementat un 7.9%, d'acord amb dades facilitades pel govern. Així, han nascut 17,86 milions d'infants –és a dir, 1,4 milions més que la mitjana del 2011 al 2015. És el nivell més alt de naixements des de l'any 2000.

"Mentre que el nombre de dones en edat fèrtil s'ha reduït en 5 milions [com a conseqüència de l'envelliment de la població], el nombre de naixements ha augmentat significativament, cosa que demostra que la nova política de planificació familiar és eficaç", ha dit Yang Wenzhuang, de la Comissió Nacional de Salut i Planificació Familiar. 

Un 45% dels nadons que han nascut el 2016 ho han fet en el si de famílies que ja tenien un altre fill.

Una taxa inferior a l'esperada

Tot i que el govern xinès considera que la mesura és efectiva, l'increment de la taxa de natalitat és inferior a les seves estimacions; de fet, és la meitat del que s'esperava: que la xifra de naixements augmentés en 3 milions de nounats cada any durant cinc anys. 

Les claus per entendre la política del fill únic

La Xina va començar a implementar la controvertida política del fill únic als anys 70, amb la finalitat de limitar el creixement de la població. La llei ha comportat importants abusos dels drets humans, sobretot per a les dones: es calcula que ha evitat el naixement de 400 milions d'infants, ha provocat esterilitzacions avortaments forçosos  en mesos avançats de gestació –sobretot quan el nadó era una nena– i multes molt cares per a les parelles que incomplien la legalitat.

A finals del 2015, però, les autoritats xineses van començar a preocupar-se per  la disminució de la força laboral del país, ja que la població era cada cop més vella, i van abolir la mesura.