ESCÀNDOL HISTÒRIC
Internacional 09/08/2012

La Xina jutja avui la dona del líder polític defenestrat per corrupció

La Xina viu des d'avui un dels judicis del segle. La dona del defenestrat líder Bo Xilai s'enfronta a pena de mort o cadena perpètua per l'assassinat d'un empresari britànic. El veredicte de culpable es dóna per fet.

Carme Riera Sanfeliu
2 min

BARCELONAEl règim comunista xinès espera tancar avui un dels principals escàndols polítics viscuts al país en dècades. Gu Kailai, la dona del destituït líder comunista Bo Xilai, està acusada d'haver assassinat l'empresari britànic Neil Heywood, un amic de la família que va acabar enfrontat amb l'acusada i el seu fill per un "conflicte econòmic".

La vista serà a porta tancada, l'equip defensor de Gu Kailai va ser escollit per l'estat, la premsa no tindrà accés al procés i només s'ha autoritzat la presència de dos diplomàtics britànics en funcions consulars. Segons els experts, el judici durarà un dia o com a molt dos, i la sentència de culpabilitat està pràcticament escrita: "Els fets són irrefutables", deia l'agència estatal de notícies Xinhua sobre el cas.

El gran dubte és quina serà la pena imposada. Malgrat que l'assassinat és un dels delictes que pot ser castigat amb la pena capital segons el Codi Penal xinès, els analistes descarten que el procés acabi amb l'execució d'una advocada de renom i dona d'un dels polítics més en alça del país fins que va ser destituït. Tot i que no se l'ha vist des que va ser defenestrat, el seu marit encara compta amb força seguidors. Les prediccions sobre la condemna apunten més aviat a cadena perpètua o a una llarga pena de presó.

El fill de l'acusada, Bo Guagua, va dir ahir a la cadena nord-americana CNN que "els fets parlaran per ells mateixos". Els mitjans oficials xinesos van dir que l'enfrontament per "interessos econòmics" entre el britànic i l'acusada feien patir Gu Kailai per "les amenaces que Heywood feia al seu fill". Bo Guagua va respondre ahir a la informació oficial. "Com que vaig ser citat com a factor que va motivar el crim del qual s'acusa la meva mare, he decidit col·laborar amb la defensa i donar testimoni", va dir ahir.

Judici amb presses

Les autoritats xineses despatxen el cas del matrimoni Bo Gu a contrarellotge: només falten dos mesos per al congrés del Partit Comunista Xinès, durant el qual es renovarà completament la cúpula directiva de la formació.

Abans de caure en desgràcia l'abril passat, es donava per fet que Bo Xilai, fins aleshores cap del partit a la poblada ciutat de Chongqing, seria un dels nous integrants del comitè permanent del politburó.

L'escàndol contra el matrimoni va néixer quan Wang Lijun, tinent d'alcalde de Chongqing i mà dreta de Xilai, va demanar asil al consolat dels Estats Units a la localitat de Chengdu, pròxima a Chongqing. Des d'allà, Wang va denunciar mala praxi per part de Bo Xilai i va vincular la seva dona amb la mort de l'empresari britànic.

Fins aleshores, les autoritats xineses s'havien mantingut en silenci sobre la mort de Heywood i fins i tot van suggerir que era conseqüència d'un coma etílic, tot i que els familiars del difunt van assegurar que era abstemi. El 10 d'abril, Gu Kailai i el seu assistent van ser declarats "altament sospitosos" de la mort del britànic. De manera gairebé simultània es va suspendre Bo Xilai del politburó i del comitè central del Partit Comunista Xinès per "suposades irregularitats", sense establir cap vinculació entre els seu cas i el de la seva dona. Tres mesos després, la fiscalia acusava formalment d'assassinat Gu Kailai.

stats