Publicitat
Publicitat

La Xina, "profundament preocupada" per l'acusació d'espionatge industrial a sis xinesos als EUA

El govern asiàtic assegura que defensarà els drets dels seus ciutadans a l'estranger

El Govern xinès ha assegurat aquest dimecres que defensarà els drets i interessos dels seus ciutadans en les seves relacions amb altres països, en resposta a l'anunci fet ahir pels Estats Units que presentarà càrrecs contra sis persones xineses per possible espionatge industrial.

El Departament de Justícia nord-americà va anunciar ahir dimarts la presentació formal d'acusacions a sis ciutadans xinesos, dels quals només un està detingut. Tres d'ells són professors universitaris, als quals acusa, entre d'altres delictes, de conspiració per robar tecnologia sense fils a empreses nord-americanes.

"Xina està profundament preocupada per aquest tema. Estem comprovant tots els detalls", ha afirmat un portaveu del Ministeri xinès d'Exteriors, Hong Lei, en conferència de premsa.

Hong ha assenyalat que "el Govern xinès s'ha d'assegurar que els drets i els interessos dels seus ciutadans queden garantits" en les relacions amb altres països.

No obstant això, el portaveu oficial de Pequín no va respondre la pregunta sobre si aquest cas pot afectar de forma negativa a les relacions amb Washington, i va recalcar que el seu Govern "s'oposa fermament al robatori de secrets econòmics".

La fiscal federal de San Francisco, Melinda Haag, que està al capdavant de la investigació, va dir en un comunicat que la tecnologia desenvolupada per companyies d'EUA és vulnerable als intents coordinats i complexos patrocinats per governs estrangers per robar-la.

Un dels acusats ha estat identificat com Hao Zhang, un professor de la universitat estatal xinesa de Tianjin, detingut el passat cap de setmana a la seva arribada a l'aeroport de Los Angeles procedent de la Xina.

Segons les autoritats nord-americanes, els sis acusats van treballar de manera conjunta per portar-se a l'esmentada universitat xinesa "secrets comercials" de les firmes nord-americanes Avago Technologies (Colorado) i Skyworks Solutions (Massachusetts).

Es tracta d'un tipus de tecnologia sense fils que s'utilitza en la fabricació de telèfons mòbils, tauletes i dispositius de geolocalització GPS, però que també pot tenir aplicacions militars.