Publicitat
Publicitat

Xina

La Xina relaxa la política del fill únic i abolirà els camps de treball

El Partit Comunista també ha anunciat que reduirà el nombre de crims punibles amb pena de mort. Pequín vol fer "passos endavant per millorar la protecció dels drets humans"

La Xina abolirà els camps de "reeducació mitjançant el treball" i relaxarà la seva política de fill únic, de manera que més parelles podran tenir un segon fill, segons ha anunciat aquest divendres el Partit Comunista de la Xina.

El règim comunista també reduirà el nombre de crims punibles amb pena de mort progressivament, segons ha dit el comunicat del Partit Comunista Xinès (PCX), que recull algunes decisions preses en el plenari dels seus líders celebrat entre el 9 i el 12 de novembre.

La comunitat internacional i organitzacions de drets humans han criticat durant dècades el govern xinès per imposar treballs forçats −en moltes ocasions, sense sentència judicial− i l'ús estès de la pena de mort −també en delictes no violents− o els abusos en la política del fill únic −avortaments i esterilitzacions forçoses.

En el cas de l'abolició dels camps de treball −coneguts a la Xina com 'laogai'− i la reducció de la pena de mort, el document del PCX assegura que són passos endavant per "millorar la protecció dels drets humans" i els sistemes de correcció, càstig i reinserció de delinqüents.

Més enllà, el país "treballarà per prohibir l'obtenció de confessions mitjançant la tortura i l'abús físic" i es demanarà als tribunals que siguin estrictes i no acceptin proves obtingudes il·legalment.

En un país on molts advocats acostumen a ser perseguits per la seva defensa dels drets humans, el PCX subratlla que els lletrats "jugaran un important paper en la protecció dels drets legals i els interessos dels ciutadans" i els seus drets a la pràctica legal "seran protegits".

Pel que respecta a la llei del fill únic, iniciada a finals dels anys 70 per frenar la superpoblació de la Xina, el Partit Comunista promet que el país relaxarà la política "autoritzant a tenir dos fills" si un dels cònjuges no té germans, fet que podria afectar milions de parelles.

En tot cas, el país mantindrà "la política bàsica de planificació familiar", diu el comunicat, que també parla d'ajustos graduals de la polèmica llei del "fill únic".