NOU PANORAMA POLÍTIC
Internacional 24/01/2013

Yair Lapid, el polític revelació que guia el gir centrista d'Israel

Un experiodista televisiu s'ha convertit en el polític israelià revelació i pot tenir la clau del nou executiu. És Yair Lapid, líder de la segona força al Parlament, que ha triomfat aglutinant el vot 'indignat'.

Anna Garcia
2 min
Yair Lapid, el polític revelació que guia el gir centrista d'Israel

JERUSALEMSense experiència política i amb tan sols un any per donar a conèixer el seu programa, el centrista Yair Lapid va aconseguir 19 escons en les eleccions parlamentàries de dimarts per al seu nou partit Yesh Atid (Hi Ha Futur), que, nascut a Facebook, ha esdevingut la segona força del país. El seu eslògan de campanya, "Hem vingut per canviar coses", es va començar a fer realitat quan el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va trucar-li a ell abans que a altres líders polítics just quan es van saber els resultats.

L'experiodista televisiu, fill del també conegut periodista i polític Tommy Lapid, ha estat la revelació d'aquests comicis, i ha aconseguit la clau que pot configurar el pròxim executiu. Ara mateix ja té un còmode seient dins del cercle intern del govern. "Hem aconseguit un nou rei: Yair", opinava l'articulista Yossi Verter a les pàgines del diari liberal Haaretz . El vell rei, és clar, és Bibi, com és conegut popularment a Israel el primer ministre.

"Lapid és una cara nova i fresca, és el vot de la protesta de l'estiu del 2011", assenyalava per telèfon el professor del departament de ciències polítiques de la Universitat Hebrea, Arie Marcelo Kacowicz, en referència a la massiva protesta ciutadana que va envair els carrers de diferents ciutats demanant millores socio-econòmiques.

El programa de Yair Lapid va dirigit a la classe mitjana laica, que inclou votants de tendències ben diferents. Amb la proposta d'abaixar el preu de la vivenda ha atret fins i tot una part del vot conservador rus, que, generalment, va cap als ultranacionalistes d'Israel Beiteinu, el partit de l'exministre d'Exteriors Avigdor Lieberman.

"Durant la campanya, Lapid va tenir una imatge positiva. No va sortir ni contra la dreta ni contra l'esquerra, però parlava clar sobre el fet que els ultraortodoxos també havien de passar per l'exèrcit, un tema molt sensible per a la classe mitjana", explica Kacowicz. La comunitat ultraortodoxa -amb un alt índex de natalitat- està exempta de fer el servei militar, obligatori per llei per a la resta de joves. Tres anys ells, dos elles. La Llei Tal, que eximeix els estudiants yeshives de vestir-se de soldats, va ser declarada inconstitucional pel Tribunal Superior de Justícia fa un any però encara no s'hi ha trobat una alternativa."Els israelians han dit no a la política de la por i l'odi. No al fet que ens divideixin en seccions, tribus o grups dividits per interessos, i han dit no a l'extremisme i a l'antidemocràcia", va dir un triomfant Lapid.

Colons sí, negociacions també

Nascut a Tel Aviv el 1963, Lapid ha sabut envoltar-se de gent de procedència diferent, des d'un rabí moderat sionista fins a un exmembre del partit d'esquerres Meretz. Pràcticament no ha parlat del tema palestí, però creu en les negociacions i està a favor dels dos estats. En una conferència a l'assentament d'Ariel, a Cisjordània, on viuen uns 18.000 colons, va dir que estava a favor de conservar part dels assentaments, i que Israel no reconeixerà "el dret de retorn" dels refugiats palestins. Sobre Jerusalem, aposta perquè estigui unida sota sobirania israeliana.

stats