DRETS HUMANS
Internacional 28/04/2012

Un activista xinès cec burla l'arrest domiciliari

3 min
L'advocat xinès cec Chen Guancheng en una captura d'un vídeo d'arxiu.

PEQUÍNChen Guangcheng, un advocat de drets humans cec que ha estat sota arrest domiciliari extralegal al poble rural de Dongshigu -a la província de Shandong- els últims 19 mesos, es va escapar ahir de casa seva, fortament vigilada, i està amagat a la capital, segons van dir ahir defensors dels drets humans i funcionaris xinesos. Diverses informacions apuntaven que Chen s'havia refugiat a l'ambaixada americana, però funcionaris dels Estats Units no ho van confirmar.

Els que han parlat amb ell diuen que diumenge es va escapar de casa seva, on l'havien mantingut incomunicat d'ençà que va sortir de la presó el setembre del 2010. Afirmen, a més, que Chen no vol deixar la Xina i que intentarà negociar la seva llibertat amb el govern. "Només vol viure com un ciutadà xinès normal", diu Bob Fu, president de China Aid, una organització de drets humans amb seu als EUA que va estar en contacte amb ell fins ahir al matí.

Chen va confirmar l'alliberament en un vídeo penjat al YouTube, en què també descriu la seva vida sota arrest domiciliari. La gravació, en forma de petició al primer ministre Wen Jiabao, detallava els abusos que ell i la seva família han patit durant el confinament i demanava que els responsables fossin portats davant la justícia. Chen explica que la seva filla era seguida a l'escola cada dia per tres vigilants, i que uns guardes van pegar a la seva dona durant hores. "Primer ministre Wen, deu al poble una explicació", diu. "¿Aquestes atrocitats són el resultat de violacions de la llei per funcionaris locals o d'ordres dels alts càrrecs del govern?"

L'escapada representa un repte important de relacions públiques per al govern xinès, que fa temps que intenta negar les informacions que els funcionaris locals a Dongshigu mantenien Chen i la seva dona tancats a casa seva malgrat que no hi ha càrrecs legals contra seu.

Advocat autodidacte abans lloat pels mitjans de comunicació estatals per la seva feina defensant els pagesos i els minusvàlids, Chen, de 40 anys, va irritar els funcionaris locals després d'acceptar portar el cas de milers de dones a qui les autoritats van aplicar esterilitzacions i avortaments a la força, al comtat de Linyi. Aquestes pràctiques formen part de la política de fill únic vigent al país.

Durant un breu judici el 2006, Chen va ser sentenciat a 51 mesos de presó per haver destruït propietats i reunir un grup de gent per pertorbar el trànsit -uns càrrecs que els activistes de drets humans diuen que van ser falsejats, ja que en aquell moment Chen estava en arrest domiciliari.

Guardes, càmeres i violència

Després de sortir de la presó el 2010, el van portar directament a la granja de la seva família, que es va convertir en una presó improvisada. La seva dona, i durant un temps la seva filla, també van ser empresonades a la casa, encerclada per càmeres de seguretat, focus i un cordó rotatori de guardes equipats amb walkie-talkies . Els periodistes, diplomàtics i activistes que han intentat visitar Chen han estat repel·lits violentament pels sentinelles. Al desembre, l'actor Christian Bale va aconseguir una gran atenció mediàtica quan ell i un càmera de la CNN van ser assaltats a les portes del poble.

En el vídeo, Chen descriu també com els funcionaris locals es van aprofitar de la seva detenció i es van embutxacar diners públics que havien de servir per pagar els guardes que vigilaven la seva família. En alguns moments, l'esforç per custodiar-lo va implicar centenars de persones, algunes dels quals desplegades fins i tot als afores del poble. Però Chen afirma que la seva principal preocupació és la seguretat dels que ha deixat enrere, contra els quals tem ara dures represàlies.

stats