ESTATS UNITS
Internacional 20/07/2018

L’FBI té una gravació de Trump parlant de pagar una exmodel

La va aconseguir aquest any durant un escorcoll a l'oficina de l'advocat del president dels EUA

M.a./m.h./m.s. | The New York Times
2 min
L’exmodel Karen McDougal a Las Vegas.

WashingtonMichael Cohen, advocat del president dels EUA, Donald Trump, va gravar secretament una conversa dies abans de les eleccions del 2016 en què tots dos parlaven sobre pagar pel silenci d’una exmodel de Playboy que deia que havia tingut una aventura amb el mandatari, segons advocats i altres persones coneixedores de l’enregistrament.

L’FBI va aconseguir la gravació aquest any durant un escorcoll a l’oficina de Cohen. El departament de Justícia està investigant la participació de Cohen en el pagament a diverses dones per silenciar històries vergonyoses sobre Trump abans de les eleccions del 2016. Els fiscals volen saber si es van violar les lleis federals de finançament de campanyes i qualsevol conversa de Trump sobre això en podria ser una prova. L’existència de la gravació genera dubtes sobre les tàctiques que Trump i els seus col·laboradors van utilitzar per ocultar aspectes de la seva vida personal i empresarial. I això converteix Cohen en un perill. El que va ser una vegada el guardià dels secrets de Trump, ara es veu cada cop més disposat a cooperar amb els fiscals.

Un diari va tapar l’afer

L’exmodel Karen McDougal havia afirmat que havia mantingut una relació de gairebé un any amb Trump el 2006, poc després que la seva dona Melania donés a llum el seu fill Barron. McDougal va vendre la seva història per 150.000 dòlars a The National Enquirer, que va donar suport a Trump els últims mesos de la campanya presidencial i va evitar fer pública la història.

Rudolph W. Giuliani, advocat personal de Trump, va confirmar ahir en una conversa telefònica que el president havia parlat dels pagaments a McDougal en la gravació amb Cohen. També va explicar que l’enregistrament tenia una durada de menys de dos minuts i que el president no havia fet res de dolent. A més, va especificar que abans de la conversa Trump no sabia res sobre el pagament del diari The National Enquirer a McDougal.

“Res en aquesta conversa suggereix que ell en tingués cap coneixement previ”, va dir Giuliani. També va assenyalar que el pagament no es va arribar a fer mai i que Trump li havia dit a Cohen que si feia cap ingrés a la noia utilitzés un xec en comptes d’enviar diners en efectiu i s’assegurés així que tot quedés documentat correctament.

Cohen, per la seva banda, va rebutjar fer cap comentari. “No tenim res a dir sobre aquest tema”, va dir el seu advocat, Lanny J. Davis, quan se li va preguntar sobre la cinta. Durant una dècada, Cohen va ser un dels homes de més confiança de Trump i un ariet contra els periodistes.

Quan el diari The Wall Street Journal va revelar l’existència dels pagaments de The Enquirer, la portaveu de la campanya de Trump, Hope Hicks, va afirmar que “no en tenia cap coneixement” i que la suposada relació era “falsa”.

stats