Internacional 12/05/2019

Agustí Fernández: “Els grans reptes del planeta es juguen a les ciutats”

director programa de ciutats globals (cidob)

Cristina Mas
2 min
Agustí Fernández: “Els grans reptes  del planeta es juguen a les ciutats”

BarcelonaPer què són importants les ciutats avui?

Al món globalitzat, les ciutats tornen a comptar. Segons càlculs de les Nacions Unides, el 2050 més del 70% del població del món serà urbana. I les ciutats també concentren riquesa, productivitat, indústria, oportunitats... I alhora són espais de concentració de problemes: la contaminació i el canvi climàtic, les migracions, l’especulació immobiliària, l’impacte de les noves formes de comerç. Una part molt important dels reptes del planeta es juguen a les ciutats.

Però el poder és encara monopoli dels estats.

Absolutament. El món de les relacions internacionals està controlat pels estats. Però a poc a poc aquest monopoli es va desdibuixant. Hi entren nous actors: entitats de la societat civil com Greenpeace o les grans multinacionals, les universitats... Les ciutats també s’han organitzat en xarxes per tenir més incidència.

I s’escolta la veu de les ciutats?

La capacitat que tenen és més simbòlica que real. Però ara tenen consciència que ho han de fer. Alhora, les xarxes també serveixen perquè les ciutats intercanviïn coneixements i experiències. L’ecosistema de xarxes de ciutats és molt ric, però també molt complex, perquè n’hi ha moltes i està una mica tensionat.

Algun exemple d’èxit?

Barcelona ha encapçalat un moviment molt important amb la participació de ciutats com Londres, Amsterdam, Berlín, París, Mont-real, Montevideo, Ciutat de Mèxic, Johannesburg..., que s’han posicionat respecte al problema de l’accés a un habitatge digne, amb el focus en les dinàmiques de gentrificació i la incapacitat de les ciutats de regular el mercat immobiliari. També tenim el cas del COP sobre el canvi climàtic: una aliança entre ciutats per reduir les emissions pot ser més efectiva que un pacte entre estats. També són un espai de resistència, com les ciutats italianes que es neguen a aplicar la llei de seguretat nacional contra els immigrants o les ciutats santuari dels Estats Units, que desobeeixen Trump en matèria migratòria.

stats