Publicitat
Publicitat

Els ciutadans europeus que viuen al Regne Unit no podran votar al referèndum sobre la UE

Sí que tindran dret a vot els residents originaris d'Irlanda, Xipre, Malta i dels altres països de la Commonwealth. El tall d'edat s'estableix als 18 anys

Els ciutadans de la majoria dels països de la UE que viuen al Regne Unit no podran votar al referèndum sobre la pertinença a la UE que està preparant el govern britànic. L'executiu de Cameron ha anunciat que aplicarà la mateixa normativa que a les eleccions generals, enlloc del cens de les europees i les municipals. Sí que podran votar els ciutadans irlandesos i de Malta i Xipre (excolònies britàniques), juntament amb els procedents d'altres països de la Commonwealth.

El projecte de llei per al referèndum, que els conservadors han promès celebrar abans de finals de 2017, es presentarà dijous al parlament britànic, coincidint amb el discurs de la Reina d'inici de la nova legislatura. Els laboristes han protagonitzat la sorpresa i han dit que donaran suport a la convocatòria.

Segons l'esborrany, també podran votar els britànics que viuen a l'estranger des de fa menys de 15 anys. Per edats s'estableix el tall als 18 anys, i no als 16 com es va fer en el cas del referèndum per la independència d'Escòcia. Els membres de la Cambra dels Lords i els ciutadans de la Commonwealth a Gibraltar també podran votar, a diferència de les generals.

Negociació amb Juncker

Aquest dilluns el president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, visita Cameron a la seva residència de camp per iniciar les negociacions per la reforma de la UE. Brussel·les ofereix algunes mesures per facilitar l'encaix dels conservadors britànics, com excloure dels ajuts socials els ciutadans comunitaris que visquin al Regne Unit durant els primers 4 anys, expulsar els que no trobin feina als sis mesos, excloure la City de Londres de la política financera comunitària, capacitats de veto i acords comercials amb els Estats Units, entre d'altres.

Després Cameron iniciarà una gira europea que el portarà a reunir-se els seus homòlegs a Dinamarca, Països Baixos, França, Polònia i Alemanya.