LLIBERTATS INDIVIDUALS
Internacional 28/08/2016

Els alcaldes mantenen el veto al burquini a França

L’anul·lació de les ordenances s’haurà de fer poble a poble

Ara
2 min
Una dona amb burquini sortint ahir d’una platja de Niça amb una criatura a coll.

BarcelonaL’ús del burquini a les platges de França porta camí de convertir-se en alguna cosa més que una polèmica d’estiu. Diversos alcaldes han desafiat el Consell d’Estat, que divendres va anul·lar l’ordenança que en prohibia l’ús a Villeneuve-Loubet, un poble de prop de Niça. La més alta instància de la jurisdicció administrativa francesa ha considerat que els ajuntaments no poden coartar la llibertat individual sobre vestimenta si no hi ha una amenaça verificable a l’ordre públic. Però la decisió només afecta la població en qüestió, tot i que crea jurisprudència. Els advocats de la Lliga dels Drets Humans i el Comitè contra la Islamofòbia ja van anunciar ahir que denunciaran tots els ajuntaments que mantinguin la prohibició, que s’haurà d’anul·lar cas per cas als tribunals administratius.

Tot i així, diversos alcaldes dels 30 municipis que han aprovat la prohibició es neguen a rectificar, emparant-se en el redactat de les ordenances, que no esmenta explícitament el burquini. L’alcalde de Niça ja va deixar clar divendres que no pensava retirar la prohibició. També el de Fréjus (governat per la ultradreta), prop de Canes, així com el de Sisco (del partit socialista), a Còrsega, han assegurat que mantindran els decrets. L’alcalde de Villeneuve, Lionnel Luca, que milita a l’ala dreta d’Els Republicans de Nicolas Sakozy, va respondre a la decisió del tribunal desafiant: “Hem de decidir si volem tenir una versió simpàtica de la xaria a les nostres platges o que s’apliquin les lleis de la República”.

En un post a Facebook, el primer ministre, el socialista Manuel Valls, va donar suport a la prohibició, assegurant ni més ni menys que “el burquini és l’afirmació de l’islam polític en l’espai públic”.

Les polèmiques ordenances esgrimeixen que el banyador integral suposa una amenaça per a l’ordre públic, sobretot després que el terrorisme jihadista colpegés Niça i París. La controvèrsia va pujar de to quan es van publicar imatges d’agents de policia que aparentment obligaven una dona a treure’s un vel.

Una qüestió política

I tot apunta que la polèmica no quedarà aquí. El burquini polaritza el debat polític, i diversos sectors de la dreta, però també al si del partit socialista, reclamen prohibir-lo amb una llei d’abast estatal. El debat identitari també marca les primàries dels partits de cara a les presidencials. Uns dies després del discurs de Nicolas Sarkozy en què parlava de la “tirania de les minories”, la “renúncia a les elits” i de França com a “país d’esglésies, catedrals i abadies”, el seu rival Alain Juppé li va respondre al seu blog. “Em nego a tenir una identitat trista, espantada, angoixada, gairebé neuròtica. Per a mi, la identitat no significa l’exclusió o el rebuig de l’altre”, va escriure el candidat a la primària en un text llarg en què mai cita seu principal rival.

El cas ocupava ahir les portades de la premsa francesa. Al seu editorial, Le Monde considerava la sentència “una victòria de l’estat de dret” i criticava que la polèmica ha “fregat la histèria”. Le Figaro advertia que la dreta buscarà noves fórmules per penalitzar el burquini, mentre que Le Nouvel Observateur constatava que “la polèmica està lluny d’acabar-se”.

stats