Publicitat
Publicitat

Un jutge ordena alliberar un pres després de 43 anys en règim d'aïllament als Estats Units

Albert Woodfox, membre dels Panteres Negres, havia estat condemnat després de la mort d'un funcionari en un motí quan complia sentència per un robatori. Sempre ha defensat que la condemna va ser un càstig pel seu activisme polític

El jutge nord-americà James Brady ha ordenat alliberar Albert Woodfox, un membre dels Panteres Negres que compleix condemna en una presó de Louisiana –al sud dels Estats Units–, on ha passat 43 anys en règim d'aïllament, acusat de l'assassinat d'un funcionari de presons.

Woodfox, de 68 anys, que sempre ha defensat la seva innocència, podria ser alliberat immediatament, després que el jutge decidís que, donada la seva avançada edat, la seva delicada salut i "la falta de confiança en què l'Estat celebri un tercer judici just", la millor opció era deixar-lo en llibertat, segons mitjans locals.

Els tres d'Angola

El pres ja havia estat jutjat i condemnat en dues ocasions anteriors, al costat de dos presos més, per la mort el 1972 del funcionari de presons Brent Miller a la Penitenciaria Estatal de Louisiana, coneguda popularment com Angola.

Els presos, tots tres negres i membres dels Panteres Negres, són coneguts com 'Els tres d'Angola', i només Woodfox roman a la presó, ja que els altres dos, Robert King i Herman Wallace, van ser alliberats en 2001 i 2013, respectivament.

Quan es va produir la mort de Miller, Woodfox es trobava a la presó acusat de robatori armat, i durant aquests anys sempre ha mantingut que el va acusar "en fals" com a represàlia pel seu activisme a favor dels afroamericans amb els Panteres Negres i per "denunciar les injustícies" de la presó.

El cas havia motivat una campanya d'Amnistia Internacional.