Publicitat
Publicitat

CRISI NUCLEAR

“Els americans poden dormir tranquils”

El secretari d’estat dels EUA crida a la calma després que Pyongyang amenacés d’atacar Guam

Només Rex Tillerson, secretari d’Estat dels EUA, sembla voler calmar el creixent ambient de tensió entre el seu país i Corea del Nord. Tillerson va assegurar ahir que no hi ha res que indiqui un “canvi dramàtic” en la postura militar nord-coreana i va afegir que “els americans poden dormir tranquils”. El secretari d’Estat va fer aquestes declaracions poc abans d’una parada no prevista a l’illa de Guam durant la seva gira pel Pacífic. Aquesta petita illa, que és territori nord-americà, va ser ahir objecte de les últimes amenaces de Corea del Nord.

Un portaveu de l’Exèrcit Popular de Corea del Nord va assegurar en un comunicat que el seu govern està “analitzant un pla operatiu de foc entorn de Guam amb míssils d’abast mitjà-llarg”. El règim comunista respon així a l’escalada d’amenaces entre els EUA i Pyongyang, i a les maniobres de l’aviació nord-americana a la zona. “Els pirates aeris de Guam han tornat a aparèixer al cel just a sobre de Corea per fer una maniobra que simula una guerra real”, va denunciar el text.

L’avís nord-coreà respon també a les advertències que va fer dimarts el president Donald Trump al règim comunista. “Val més que els nord-coreans no amenacin més els Estats Units. Si ho fan es trobaran amb un foc i una fúria mai vistes al món”, va dir dimarts des de Nova Jersey.

Aquestes declaracions s’afegeixen al tuit publicat ahir pel president Trump, en què deia: “La meva primera ordre com a president va ser renovar i modernitzar el nostre arsenal nuclear, ara és més poderós i més fort que mai”.

Durant el viatge oficial de Rex Tillerson, el secretari d’Estat va intentar suavitzar la posició de Trump declarant a la premsa que “el que fa el president és enviar un missatge fort a Corea del Nord en un idioma que Kim Jong-un pot entendre, perquè sembla que no entén el llenguatge diplomàtic”. I va afegir que Trump només demostrava la “inqüestionable capacitat dels EUA per defensar-se a si mateixos i als seus aliats”.

En aquesta línia, però de manera menys prudent, el secretari de Defensa dels EUA, el general Jim Mattis, va comminar Corea del Nord a cessar en la idea de fer qualsevol acció militar que portaria “al final del seu règim i a la destrucció del seu poble”. Mattis va avisar Pyongyang que, tot i que els EUA estan buscant solucions diplomàtiques, “el poder militar combinat d’Amèrica i els seus aliats és el més fort del planeta”, i que Corea del Nord perdria qualsevol conflicte que comencés.

Pyongyang allibera un canadenc

Enmig d’aquest clima de tensió, el Tribunal Central de Corea del Nord va anunciar l’alliberament d’un missioner canadenc empresonat des del 2015. El pastor Hyeon Soo Lim, d’origen sud-coreà, va ser condemnat a treballs forçats per a tota la vida per cometre “actes hostils” contra el país asiàtic i va ser posat en llibertat ahir “per motius de malaltia i des d’un punt de vista humanitari”.