VIOLÈNCIA EXTREMISTA
Internacional 14/09/2012

Els atacs a les ambaixades, una prova de foc per a Obama

Els atacs contra les ambaixades dels EUA posen a prova el lideratge de Barack Obama en plena campanya electoral. Els disturbis es van estendre ahir per diferents països del Magrib i el Pròxim Orient.

Núria Ferragutcasas
3 min

WASHINGTONLes protestes de milers de persones davant les seus diplomàtiques dels Estats Units van continuar ahir a Egipte i es van estendre a altres països com el Iemen, l'Iran, l'Iraq, el Marroc i Israel. La crisi diplomàtica suposa un gran desafiament per al president Barack Obama, a dos mesos de les eleccions, i amenaça l'estabilitat de la regió després de les revoltes de la Primavera Àrab.

Un vídeo elaborat als EUA sobre el profeta Mahoma, que consideren una blasfèmia per a l'islam, ha estat l'espurna de les manifestacions incendiàries. El principal focus dels disturbis es va concentrar ahir a Sanà, la capital del Iemen, dos dies després de l'atac al consolat nord-americà a Bengasi, Líbia, que va causar la mort de diverses persones, entre les quals, l'ambaixador nord-americà, Christopher Stevens.

El principal repte d'Obama, que ha condemnat els atacs i ha advertit que "cap acte terrorista quedarà impune", és ara defensar la seva política exterior, un dels punts forts de la seva presidència. Tant ell com la secretària d'Estat, Hillary Clinton, han assegurat que la nova crisi diplomàtica no canviarà la posició estratègica de Washington a la zona, ni les seves aliances.

En l'històric discurs al Caire, a Egipte, el juny del 2009, Obama es va comprometre a millorar les relacions entre el seu país i el món musulmà, i crear un marc més just per resoldre el conflicte entre Palestina i Israel. El pla de pau per al Pròxim Orient, però, va fracassar i la seva gestió de la Primavera Àrab va ser criticada al principi per ambigua, i ara per incoherent respecte del conflicte a Síria.

Una estratègia que penja d'un fil

El govern d'Obama esperava que els canvis democràtics a la regió l'ajudessin a millorar la imatge dels Estats Units a la zona i aconseguir aliats per garantir la seguretat d'Israel i aturar les ambicions nuclears de l'Iran. La nova crisi diplomàtica posa a prova l'estratègia de Washington, que, de moment, no ha donat els resultats esperats, i ha provocat les crítiques del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu.

Els assalts contra les ambaixades i el que alguns consideren una radicalització islamista de la regió han posat la política exterior en el centre de la campanya electoral. L'aspirant republicà a la Casa Blanca, Mitt Romney, no va desaprofitar l'ocasió per atacar Obama per la seva resposta als atacs i pel seu lideratge, que creu dèbil. En un comunicat primer i en diverses declaracions després, Romney va titllar de "vergonyós" que els Estats Units, a través del seu president, "s'hagi de disculpar per defensar els seus valors".

El republicà va carregar a fons contra la política exterior del president Obama. Però el seu gest ha estat considerat deshonest per molts mitjans de comunicació i analistes polítics. Romney assegura en els seus mítings i espots electorals que Obama ha viatjat pel món demanant disculpes pels Estats Units i que, per això, el país ha perdut el respecte dels seus enemics.

La precipitació de Romney

La dura reacció de Mitt Romney arriba després de l'avantatge de tres punts i mig que havia aconseguit Obama gràcies a una convenció demòcrata millor que la republicana. Romney intenta, doncs, perjudicar la imatge del president però les crítiques podrien acabar provocant l'efecte contrari. Els demòcrates creuen que les declaracions precipitades i inexactes de Romney li passaran factura, mentre que els republicans consideren que és un bon moment per mostrar el contrast entre les dues polítiques exteriors dels candidats.

stats