PRESSIÓ A AL-ASSAD
Internacional 18/07/2012

La batalla de Damasc

Semblava una incursió efímera, però ha sorprès les forces del règim. Damasc viu des de fa tres dies escaramusses a peu de carrer. I els enfrontaments ja amenacen les institucions i el casc històric.

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
AL CARRER, VIOLÈNCIA. A L'ESTRANGER, DIPLOMÀCIA
 01. Captura d'un vídeo penjat a YouTube on es veu una manifestació antirègim tallant una autovia a Daraa, a la frontera amb Jordània.  02.El president rus, Vladímir Putin, va rebre ahir a l'enviat especial per Síria, Kofi Annan, a Moscou. La reunió va acabar sense cap compromís ferm.

BARCELONA.L'home encarregat de portar la pau a Síria estrenyia ahir afectuosament la mà del president de Rússia mentre al cor de la capital siriana veia per tercer dia consecutiu la rutina alterada per les barricades, manifestacions espontànies i les sirenes de les ambulàncies. Els intents de la diplomàcia internacional per trobar una solució pacífica al conflicte continuen encallats mentre el pols contra el règim de Baixar al-Assad es lliura ciutat a ciutat, carrer a carrer de la capital.

El que diumenge semblava una petita incursió de l'oposició armada a les entranyes de Damasc s'ha convertit en una batalla, alguns apunten que final, per la supervivència del règim dels Al-Assad. De fet, els enfrontaments entre forces lleials al règim i a l'Exèrcit Lliure de Síria (ELS), l'oposició armada a Al-Assad i integrada sobretot per desertors, van arribar a prop del Parlament, del Banc Central, del cèntric carrer Bagdad i de la plaça Sabe Bahrat, escenari de les manifestacions prorègim.

Mentrestant, continuaven els combats al sud, pres pels rebels des de dilluns a la matinada. Les forces del règim bombardejaven els barris d'Al-Midan, Kafr Suse i Al-Qabun, a pocs quilòmetres del centre històric, en unes operacions que, segons el règim, "són una campanya militar contra terroristes que podrien durar 27 hores". Els encarregats d'aquesta campanya són els membres de la Guàrdia Republicana, un cos d'elit comandat per Maher al-Assad, germà del president.

El front arriba així a només 2 quilòmetres del palau presidencial d'Al-Assad, que s'erigeix en un turó a l'oest de la capital i era objectiu de pelegrinatge fins fa poc de la multitud de turistes que visitaven aquesta ciutat de 2,5 milions d'habitants.

Retirada dels alts del Golan

"Els grups terroristes de l'anomenat ELS han anunciat que la gran batalla per controlar Damasc ha començat", va informar ahir la televisió progovernamental Al Ijbaria, atacada al juny per rebels. Segons l'oposició armada, tot i la seva limitació d'armament s'està lliurant la batalla definitiva. Ahir van informar que havien llançat l'operació Damasc i Sismes de Síria, que vol fustigar l'exèrcit regular a tot el país alhora que entra a la capital per poder, així, paralitzar el règim. L'estratègia, en part, podria començar a debilitar Al-Assad. El cap de la intel·ligència militar israeliana, Aviv Kotxavi, va dir ahir que el règim sirià estava retirant part de les tropes que té als alts del Golan "per reforçar les que hi ha en llocs de conflicte dins del país". Alhora, els rebels van assegurar que havien tombat un helicòpter del règim als afores de Damasc.

El bucle diplomàtic

El president rus, Vladímir Putin, va voler deixar clar ahir a l'enviat especial de l'ONU i la Lliga Àrab per Síria, Kofi Annan, que no hi ha altre consens internacional per intentar frenar el bany de sang al país- que ja ha deixat més de 14.000 morts en 16 mesos- que la missió d'observadors de l'ONU. El ministre d'Afers Exteriors britànic, William Hague, al seu torn, va tornar a pressionar Rússia perquè faci un pas endavant i accepti la resolució presentada per Occident. La proposta es votarà com a alternativa al pla de pau d'Annan al Consell de Seguretat divendres i inclou amenaces de sancions i, fins i tot, la intervenció si Damasc no atén els sis punts d'Annan.

L'Iraq va ser més contundent ahir amb Damasc i va urgir la seva població a Síria a abandonar el país a causa de l'alt nombre de víctimes.

stats