Internacional 17/09/2014

Reconeixen el dret a morir d'un violador belga que se sent incapaç de no tornar a delinquir

Un equip de metges i psiquiatres autoritza l'eutanàsia d'un home de 50 anys que en fa trenta que és a la presó per un assassinat i diverses violacions

Ara
2 min

BarcelonaJa fa dos anys que els ciutadans belgues tenen dret a escollir morir. Si un equip de metges i psiquiatres considera que aquella persona pateix un sofriment físic o psíquic insuportable i irreversible els jutges li donen permís per acabar amb la seva vida. En un país de mentalitat avançada, la societat ha acceptat l'eutanàsia com un fet normal, però aquests dies un cas ha sacsejat les consciències: el de Frank vam den Bleeken, un home de 50 anys que en fa 30 que és a la presó per diversos delictes de violació i un assassinat, i que ha demanat morir adduint que no és capaç de superar els seus "instints", i que no vol passar la resta de la seva vida a la presó. Un equip de metges li ha donat la raó, obrint la porta que ha de fer possible l'eutanàsia.

El cas de Den Bleeken ha causat controvèrsia a Bèlgica, no tant pel fet que hagi demanat morir, un fet acceptat, com pel que suposa de fracàs de les polítiques de reinserció. La seva demanda deixa en evidència un sistema capaç de castigar però no de reintegrar els interns en la societat, objectiu teòric d'una pena de presó. A més, l'acceptació de la seva demanda ha creat un precedent amb efectes immediats: una quinzena de presos belgues han demanat que se'ls apliqui, també a ells, la mort assistida.

Den Bleeken, de 50 anys i condemnat per diversos delictes sexuals i un assassinat, va sol·licitar l'eutanàsia fa tres anys. Ho va fer amb els mateixos arguments que ara: després de tres dècades entre reixes havia arribat a la conclusió que no podia dur una vida normal, reprimir els seus instints violents. S'estimava més morir que tornar a delinquir i passar més temps a la presó. En aquell moment, però, la petició li va ser denegada amb l'argument que primer calia esgotar totes les vies terapèutiques per intentar rehabilitar-lo. Den Bleeken va sol·licitar llavors el trasllat a un centre de cures a Holanda, però aquesta opció també li va ser denegada.

Ara tres metges s'han pronunciat a favor d'aplicar-li l'eutanàsia. Aquesta triple autorització és un dels requisits necessaris per permetre la mort assistida. "Psiquiatres i metges han declarat que el meu client pateix un patiment permanent i no hi ha res que pugui guarir-lo", ha assegurat el seu advocat, Jos Vander Velpen, en declaracions a la cadena RTBF. "La Justícia està d'acord que sigui traslladat a un hospital en el moment en què els metges decideixin aplicar-li l'eutanàsia", ha afegit.

El Tribunal d'Apel·lacions de Brussel·les, que ja ha admès a tràmit l'acord assolit per les dues parts, encara ha de pronunciar-se oficialment, cosa que farà el proper 29 de setembre.

stats