Publicitat
Publicitat

TERRORISME

La biblioteca de Bin Laden revela que seguia ordint atacs contra els Estats Units

Washington desclassifica els seus documents després de les acusacions de mentir sobre la seva mort

El govern dels Estats Units va desclassificar ahir un centenar de documents d’Ossama bin Laden que presenten una radiografia de les creences i opinions de líder de la xarxa terrorista Al-Qaida. Els documents -cartes, llibres, informes i altres materials- van ser recuperats durant la incursió nord-americana al Pakistan per matar Bin Laden.

L’actor intel·lectual dels atacs de l’11-S estava obsessionat a matar nord-americans. De fet, en diverses cartes a militants jihadistes, els demana que deixin de banda els atacs a les forces armades locals, especialment al Iemen, i els diu que el seu principal focus ha de ser “matar nord-americans i els seus representants”. Tanmateix, també parla de complots contra altres països, com el Regne Unit, Dinamarca i Rússia, i d’algunes complicacions per cometre nous atemptats.

“Vam enviar fa temps tres germans a Europa perquè duguessin a terme una operació contra objectius nord-americans a Dinamarca -escriu Bin Laden-, però ens van dir que els havien capturat”.

La mort de Bin Laden

La desclassificació d’aquests documents va arribar pocs dies després que el veterà periodista d’investigació nord-americà Seymour Hersh publiqués un article en el qual acusa la Casa Blanca de mentir sobre l’operació militar que va matar Bin Laden, ara fa quatre anys. Segons Hersh -que va revelar les atrocitats de My Lai durant la Guerra del Vietnam i les tortures d’Abu Ghraib-, l’home més buscat del món era presoner des del 2006 a Abbottabad, el Pakistan.

El portaveu de la CIA, Ryan Trapani, va assegurar que la publicació dels documents trobats a la casa amagatall del líder terrorista feia temps que estava prevista i que no tenia res a veure amb l’article de Hersh. Volgudament o no, amb els textos la Casa Blanca posa en dubte algunes parts de la versió del periodista Hersh. Malgrat tot, encara hi continua havent moltes incògnites sobre l’operació de l’equip militar d’elit nord-americà, els SEAL, per acabar amb la vida del líder d’Al-Qaida, entre les quals si el Pakistan estava al corrent de la incursió dels nord-americans al seu territori o per què Ossama bin Laden hauria escollit un amagatall tan a prop d’una base militar pakistanesa.

L’autor intel·lectual dels atacs de l’11 de Setembre, segons els documents, estava preocupat per la seguretat de les seves operacions i va aconsellar als seus col·laboradors que no utilitzessin el correu electrònic per comunicar-se ni es reunissin en grans grups per evitar els atacs nord-americans amb drones.

Les cartes també mostren que Bin Laden volia aprofitar les revolucions de la Primavera Àrab per reclutar joves per a la lluita jihadista i volia commemorar el desè aniversari dels atemptats contra les Torres Bessones amb una gran campanya als mitjans de comunicació. De fet, tenia previst enviar un vídeo amb una declaració sobre els atacs a la cadena Al-Jazira.

“[El missatge] ha de ser genèric i no ha d’entrar en detalls. Hauria d’instar la gent a continuar en el camí de la jihad i el penediment i tornar a Déu”, explica en una carta a la seva mà dreta, Atiyah Abd al Rahman. Ossama bin Laden, finalment, no va poder enviar el missatge, ja que va morir a mans dels soldats SEAL quatre mesos abans de l’aniversari dels atacs terroristes que van provocar la mort de gairebé 3.000 persones a Nova York i Washington.

Els documents no tan sols revelen les intencions del líder d’Al-Qaida, sinó també les seves preocupacions per les seves dones i els seus fills. D’altra banda, els serveis d’intel·ligència nord-americans també van publicar una llista dels llibres que tenia el líder d’Al-Qaida, que mostren el seu interès per la política exterior americana, per les conspiracions sobre l’11-S i per la jihad. Segons ell, els Estats Units estaven perdent la guerra contra la seva organització.