Internacional 07/09/2020

Un mort i dos ferits de gravetat a la zona d'oci del centre de Birmingham en un apunyalament múltiple

La policia descarta per ara una acció terrorista i deté un sospitós dels atacs aleatoris

Quim Aranda
2 min
Un membre de l'equip forense recull mostres aquest diumenge al matí en un dels carrers del centre de Birmingham

LondresUn mort, dos ferits en estat greu i cinc més amb lesions de caràcter més lleus és el balanç, encara provisional, de víctimes d'un apunyalament múltiple que ha tingut lloc al centre de la ciutat de Birmingham, a dos-cents quilòmetres al nord-oest de Londres, aquest diumenge a les primeres hores de la matinada. La policia ha detingut una persona de vint-i-set anys sospitosa, que confirmaria la hipòtesis principal d'un únic autor de les agressions, que es van allargar unes dues hores en diferents indrets de la zona d'oci més popular del centre de l'urbs, la segona del Regne Unit. El cos ha qualificat l'esdeveniment d'"incident greu" però de moment el desvincula d'una acció terrorista.

Els fets que van acabar en assassinat, confirmat aquest migdia en un comunicat de la Policia de West Midlands, van començar a les 00.30, hora local. Després del primer avís, la policia en va rebre d’altres, també d’apunyalaments a la mateix zona, coneguda com Gay Village. En el primer anunci, les forces de seguretat van informar de l'esdeveniment en els següents termes: "Tenim coneixement que diverses persones han resultat ferides, però de moment no estem en condicions de dir quantes ni quines estan greus. No obstant això, tots els serveis d'emergència estan treballant junts al lloc dels fets i s'asseguren que els ferits rebin atenció mèdica”.

Els primers testimonis presencials de treballadors de la zona han indicat que Gay Village estava en aquells moments més concorregut que mai des de l’inici del desconfinament del país. La Cara, un dels testimonis, ha assegurat a la BBC que poc després de la mitjanit es va sentir a la zona un "fort cop i força commoció". I ha afegit: "Vaig veure que diverses persones es barallaven a cops de puny. La gent va sortir dels pubs i les discoteques per veure què passava. Hi havia dones, homes, gent gran, gent jove, una barreja tan gran de gent, que no semblava real”.

Precedents immediats

Si el testimoni de la Cara fos fidel als fets, més que d’un atac indiscriminat com ara creu la policia –igual que d'altres en anys recents al Regne Unit, un dels últims el juny d'aquest mateix 2020 a Reading, que va deixar tres morts–, l’incident podria tenir motivacions d’una altra mena: potser una simple baralla que deriva en una batalla campal o bé l'acció d'una persona amb trastorns mentals. Tot i així, com que l'acció ha tingut com a centre el barri homosexual, no és possible a hores d'ara descartar tampoc motius homòfobs.

La policia, però, no és concloent encara: "En aquesta fase inicial [de la investigació] no seria adequat especular sobre les causes”, ha assegurat la Policia de West Midlands en el mateix comunicat. La policia ha acordonat la part més afectada del centre i ha tancat al trànsit rodat algunes de les vies principals que donen accés a la zona. En el nou comunicat emès aquest diumenge al matí, la policia no ha volgut indicar les possibles causes de l'incident.

Després que s’hagi fet de dia, una petita carpa de l’equip forense seguia instal·lada al carrer Barwick. Altres imatges difoses a hores d’ara pels mitjans de comunicació britànics mostraven una forta presència policial als voltants de Snow Hill, al carrer Hurst i a The Arcadian, espais molt populars per la seva vida nocturna.

stats