Internacional 23/08/2016

Nigèria anuncia que ha deixat ferit greu el líder de Boko Haram

L'exèrcit va bombardejar els milicians mentre celebraven una pregària i va matar part de la cúpula dels jihadistes

Marta Rodríguez
3 min
Un cartell de recompensa per qui trobi Shekau, a una localitat de l'estat nigerià de Borno.

BarcelonaL'exèrcit de Nigèria ha anunciat aquest dimarts que ha matat membres de la cúpula de Boko Haram i ha deixat ferit greument Abubakar Shekau, cap de la secta jihadista. De moment, el govern d'Abuja no n'ha aportat cap prova física ni tampoc ha dit com ha arribat a la conclusió de l'estat de salut del sanguinari líder i, en un comunicat, es limita a confirmar que un atac aeri va provocar "la mort" de diversos dirigents i les "ferides fatals a l'espatlla" de Shekau mentre participaven en la pregària de divendres.

Els militars haurien sorprès aquest 19 d'agost el grup al bosc de Sambisa, a Borno, l'estat del nord-est on els terroristes van néixer i s'hi han fet forts. En aquesta àrea fa poques setmanes que un guarda va localitzar l'Amina, una de les nenes de Chibok segrestades l'abril del 2014. L'anunci del cop a Boko Haram ha coincidit amb la presència a la capital nigeriana del secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, que en un acte oficial ha obviat referir-se a la suposada operació militar dels seus amfitrions, tot i que la seva visita respon a un viatge regional sobre la lluita antiterrorista.

Qui mana a Boko Haram?

A Shekau l'han donat per mort en tres ocasions, així que la notícia s'ha rebut amb cautela, i més tenint en compte les evidències que el grup ha tingut una escissió i el lideratge no és clar. A principis de mes, Abu Musab al-Barnawi, un milicià de qui no se sap gairebé res, va autoproclamar-se el nou cap de Boko Haram, i ho va fer en una entrevista a la revista interna de l'Estat Islàmic, en què va deixar clar que ha rebut la benedicció dels jihadistes del Pròxim Orient, a qui Shekau havia jurat lleialtat el 2015.

Lideratge qüestionat

Shekau, però, va respondre immediatament al desafiament i en un àudio fet públic poques hores després revelava que era víctima d'un cop d'estat, però va insistir que, malgrat tot, ell continuava portant les regnes. Shekau va agafar la batuta del grup el 2009, l'any en què el govern executa públicament el fundador de la secta, Mohammed Yusuf. Al principi Boko Haram, que en una llengua local vol dir 'l'educació occidental és pecat', era una secta crítica amb l'executiu nigerià, a qui acusaven de corruptes i de concentrar els rics beneficis de l'explotació de les reserves de petroli del Níger a les regions del sud i de deixar de banda els estats del nord-est.

Sota el mandat de Shekau, el grup es radicalitza i va augmentant la intensitat dels atacs amb l'objectiu d'implantar els preceptes islàmics. Fa uns mesos, Boko Haram va jurar lleialtat a l'Estat Islàmic, mentre el nou president Muhammadu Buhari fixava com a prioritat màxima del seu nou govern acabar amb els jihadistes.

L'ofensiva militar local, ajudada per forces africanes, ha fet que Boko Haram hagi perdut territori i poder en els estats del nord-est que controlava, però en canvi manté, entre d'altres, les 170 nenes segrestades a Chibok, de les quals fa pocs dies la secta va ensenyar un vídeo on Shekau es mostrava favorable a negociar-ne l'alliberament a canvi de la llibertat de milicians detinguts.

La violència de Boko Haram deixa un panorama desolador al nord-est nigerià i els països veïns del llac Txad: tres milions de desplaçats i una emergència alimentària i sanitària.

stats