Internacional 18/08/2016

Bolívia obre una escola militar "antiimperialista"

El president Morales justifica el nou centre per contrarestar el domini dels Estats Units

Ara
2 min
Soldats de la marina boliviana, en la desfilada que ha donat per inaugurat el curs lectiu de l'acadèmia.

BarcelonaBolívia acaba d’inaugurar una escola militar “antiimperialista” per formar soldats en la “llibertat i contra l’opressió colonialista”. A l’estrena del centre, el president Evo Morales es va fer acompanyar pels ministres de Defensa de Nicaragua, Veneçuela i l’Equador, països enquadrats en l’anomenat eix bolivarià, en un clar gest de la seva vocació supracional i de la pretensió d'acollir soldats de la regió.

La nova escola impartirà classes d’història, geopolítica i estratègia militar als aspirants de les forces armades i serà indispensable passar-hi per a qualsevol comandament que vulgui ascendir en l’escala militar i obtenir els galons de capità. En el discurs inaugural, marcat per un to patriòtic i ideològic, Morales va justificar la creació de l’escola per contraposar la nova estratègia formativa a la que s’ha impartit en les acadèmies convencionals, i que, al seu parer, està basada en un imperialisme que “promou democràcies dòcils” i “consumisme” per sotmetre els pobles. Es referia el president a a la vella Escola de les Amèriques, impulsada pels Estats Units a Panamà durant la Guerra Freda i on es van formar les cúpules dels exèrcits llatinoamericans que van aixecar-se en conta de les democràcies establertes.

La qüestió indígena

“Des dels instituts militars imperials es va educar a les forces armades de l’Amèrica Llatina per estar aliniades a les seves polítiques i estratègies d’expansió geopolítica, legitimar el seu domini ideològic i domesticar políticament als nostres pobles, enfrontant-los amb els militars”, va afirmar el president. En aquest sentit, va insistir que a l’Escola de les Amèriques sempres “s’ha vist els indígenes com a enemics”.

Morales va aprofitar per atacar els Estats Units, de qui va censurar la llarga llista d’excuses que ha fet servir per justificar les intromissions i invasions a països rics en recursos naturals de l’Amèrica Llatina i el Pròxim Orient amb el pretext de combatre el “narcotràfic” i el “terrorisme”. En aquest centre, per contra, la “política antiimperialista” serà l’eix principal per tal de “construir” un pensament que permeti “enfrontar el domini cultural, ideològic, polític, econòmic de l’imperi” nord-americà i aconseguir l’alliberament dels pobles, va justificar Morales en el seu discurs de més d’una hora.

stats