Publicitat
Publicitat

El Regne Unit renuncia a la presidència rotatòria de la UE per no interferir en el Brexit

Theresa May inicia els seus primers viatges internacionals a Berlín i París

Efectes del Brexit. El Regne Unit ha renunciat a la presidència de torn del Consell Europeu de l'any vinent, després de la victòria a favor de la sortida britànica de la Unió Europea (UE) en el referèndum del 23 de juny. La primera ministra britànica, Theresa May, ja ha informat al president del consell, Donald Tusk, sobre la seva decisió en una comunicació telefònica que tots dos van mantenir ahir, va afegir la font.

El Regne Unit havia de fer-se càrrec de la presidència semestral rotatòria del Consell en la segona meitat del 2017, però May ha optat com a "mesura correcta" per no assumir el seu torn ja que el país està centrat en la negociació per la sortida de la UE.

L'agenda de May

Aquesta ha estat la primera conversa telefònica que May i Tusk van mantenir des que la conservadora va assumir el poder avui fa una setmana en substitució del dimitit David Cameron.

May encara no ha indicat quan invocarà l'article 50 del Tractat de Lisboa, que estableix un període de negociació de dos anys sobre els termes de la retirada d'un país membre però fonts de Downing Street han apuntat que podria ser a  finals d'any o principis del 2017.

May s'estrena avui l'agenda internacioanl amb una reunió amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, a Berlín. Demà, la britànica es traslladarà fins a París per trobar-se amb el president francès, François Hollande.

Les trobades han d'indicar quina és la situació d'entesa entre les institucions europees i la britànica per negociar el Brexit.