Publicitat
Publicitat

Angola i el Congo lluiten contra rellotge per contenir el pitjor brot de febre groga de la història

Comença una campanya massiva per immunitzar 14 milions de persones amb la incògnita de si hi haurà prou vacunes

Un b rot de febre groga a Angola i la República Democràtica del Congo ha posat en alerta les autoritats sanitàries, que, juntament amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS), han començat aquest dimecres una campanya de vacunació massiva amb l'objectiu d' immunitzar 14 milions de persones. El rellotge juga en contra, perquè des del febrer de l'any passat la infecció ja s'ha cobrat la vida de gairebé 500 persones i n'ha contagiat milers.

Es tracta del pitjor brot de febre groga que es produeix en un entorn urbà, ja que ja s'han detectat casos a Kinshasa, la capital congolesa, on viuen més de 10 milions de persones i tan sols n'estan vacunades dos milions.

Tant l'OMS com diverses organitzacions no governamentals han advertit del risc que la infecció s'escampi a altres regions del món. A més, organitzacions no governamentals com Save the Children, han advertit de falta de reserves de vacunes, i per això s'ha decidit fraccionar la dosi a una cinquena part de la quantitat utilitzada regularment, com una mesura d'emergència de curt termini i perquè està provat que una dosi menor protegeix de manera efectiva contra la malaltia almenys durant 12 mesos.

Des del gener, l'OMS ha repartit 14 milions de dosis i ara per ara n'hi ha entre cinc i set milions més en reserva. El problema és que per elaborar una vacuna contra la febre groga es necessita un procés que dura un any, un període de temps massa extens davant la urgència del cas.

La febre groga es transmet a través del mosquit ' Aedes aegypti', o mosquit de la febre groga, el mateix responsable del Zika, però a diferència d'aquest darrer virus, presenta quadres mèdics molt pitjors –pot arribar a provocar la mort–, amb hemorràgies, i en les últimes fases, insuficiència orgànica i icterícia, una afecció que dóna a la pell i els ulls un color groguenc que va batejar la malaltia.

El brot es va originar a finals de l'any passat a Angola i ha traspassat a la veïna República Democràtica del Congo a través de l'extensa frontera. La temporada de pluges ha de començar el mes vinent, i és quan les probabilitats d'infecció són més elevades, a causa de la humitat i les altes temperatures.