Publicitat
Publicitat

Rajoy vs Tsipras: el càlcul electoral domina la política a Europa

La polèmica entre l'espanyol i el grec reflecteix les seves dificultats a casa

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, no ha perdonat a Mariano Rajoy que pocs dies abans de les eleccions a Grècia anés a Atenes a fer campanya pel primer ministre conservador, Andonis Samaràs. Va ser un gest, com a mínim, poc pràctic, tenint en compte que totes les enquestes auguraven que Samaràs no guanyaria els comicis. Apostar pel cavall perdedor només s’explica per un càlcul electoral intern: l’aliança Syriza-Podem s’havia segellat al míting de tancament de campanya de Tsipras, on Pablo Iglesias va ser l’únic líder de l’esquerra europea cridat a pujar a l’escenari. Aquest cap de setmana Tsipras va acusar Rajoy de liderar una conspiració amb Portugal per fer fracassar l'acord d'ampliació del rescat de Grècia a l'Eurogrup i l'espanyol li va replicar que el govern d'Atenes intenta desviar l'atenció dels seus problemes interns.

“Tsipras i Rajoy estan repetint l’error de Zapatero i Berlusconi: perdre un aliat a Brussel·les -i deteriorar una relació bilateral que no és negligible- per simples raons d’agenda interna”, explica Jordi Vaquer, analista d’Open Society. “No és una dinàmica gens intel·ligent tenint en compte que tots dos comparteixen la condició de deutors a Brussel·les”, afegeix. “Espanya no és l’únic país que anteposa l’agenda interna a la política exterior, però ha arribat a l’extrem de sacrificar una relació només per electoralisme”, conclou Vaquer.

Espanya, al bloc hostil

I Tsipras també juga les seves cartes. José Ignacio Torreblanca, del Consell Europeu de Relacions Exteriors, apunta que l’acord de l’Eurogrup del 20 de febrer per ampliar el rescat “és bo per a Grècia però no tant per a Tsipras, que havia generat expectatives molt elevades”. “L’acord és l’únic possible: que es pot negociar, sempre que es respectin els procediments. I ara Tsipras ha de vendre el pacte a la seva gent explicant que la negociació ha sigut molt dura. I Espanya s’ha posat en el punt de mira dels que han fet la vida impossible a Grècia”, afirma Torreblanca.