Internacional 06/04/2018

La caravana de migrants que critica Trump

Un miler de centreamericans avancen per Mèxic però renuncien a arribar a la frontera nord-americana

Kirk Semple / 'the New York Times'
3 min
Participants del Via Crucis descansant i prenent forces en un refugi per a migrants a la ciutat mexicana de Matías Romero.

Nikolle Contreras, de 27 anys, somriu sarcàsticament mentre mira els altres integrants d'un grup de centreamericans que participen en el Viacrucis Migrant, una caravana que el president nord-americà Donald Trump ha qualificat de perillosa i ha fet servir com a justificació per mobilitzar les tropes a la frontera amb Mèxic.

Hi ha més de mil persones, la majoria dones i nens, assegudes sota l'ombra dels arbres i dins d'albergs improvisats en un complex esportiu a la localitat de Matías Romero, a l'estat mexicà d'Oaxaca, a més de 1.700 quilòmetres de la frontera amb els Estats Units. Molts no han menjat pràcticament d'ençà que fa una setmana que van començar el trajecte cap al sud. Aquí tothom s'enfronta a un futur incert.

"Imagina't!", diu Contreras, una hondurenya que treballa en una 'maquiladora' i espera poder demanar asil als Estats Units. "[Trump] té tants problemes per resoldre i es fica amb la caravana!"

Els migrants, gairebé tots hondurenys, van sortir de la ciutat mexicana de Tapachula, a Chiapas, el 25 de març i van viatjar durant dies cap al nord —a peu, fent autoestop o en tren— per escapar-se de la violència i la pobresa als seus països d'origen i buscar una vida millor. Aquest tipus de migració massiva és gairebé un clàssic durant els dies al voltant de la Setmana Santa, i és una manera d'atreure l'atenció mundial sobre els periples i perills a què s'enfronten els migrants.

Una pintada a la banda mexicana del mur en què es llegeix 'També en aquest costat hi ha somnis'.

Aquest any el Viacrucis Migrant ha atret molta més atenció, sobretot la de Trump (aparentment després que se n'assabentés veient el canal Fox News). El diumenge 1 d'abril va començar a tuitejar sobre aquesta marxa: va assegurar que hi havia ramats de migrants "perillosos" camí de la frontera. A més, va demanar que els funcionaris mexicans detinguessin el grup, possiblement sota pena de castigar en la renegociació de pactes comercials com el TLCAN, el tractat de lliure comerç entre els Estats Units, Mèxic i el Canadà.

Trump també va assegurar que els seus intents havien forçat el govern mexicà a dispersar els viatgers del Viacrucis Migrant. Dimecres, Irineo Mújica, director a Mèxic del grup que coordina la marxa, Poble Sense Fronteres, ha admès que la caravana no arribaria a la frontera.

Les autoritats migratòries de Mèxic han explicat que repartirien permisos temporals de trànsit amb què els migrants tenen 20 dies per sortir del país o 30 per reclamar una sol·licitud formal d'asil o migració legal a Mèxic.

Ireneo Mújica afirma que els atacs de Trump a Twitter i la seva promesa de desplegar militars a la frontera són "bogeries de campanya" i es pregunta quina amenaça real representen "els 300 nens i 400 dones" que porten "ampolles i biberons però no armes".

Després de moure's durant una setmana pel sud de Mèxic, el grup ha acampat al complex esportiu de Matías Ramos, on han trobat aliments i aigua donats per residents d'aquesta zona rural. El grup ha dormit a terra o sota el sostre d'unes estructures abandonades. Un rierol envoltat per matolls s'usa com a latrina del grup, que consta d'uns 1.100 integrants, segons els organitzadors. En algun moment van arribar a ser-ne 1.500.

La quantitat de persones a la caravana ha disminuït després de rebre aquests papers temporals, tot i que encara n'hi ha centenars que esperen acabar el trajecte fins a territori nord-americà col·lectivament, de manera que esperen estar més segurs i eludir els criminals.

Els organitzadors i activistes diuen que el grup representa un problema humanitari, no una crisi de seguretat per als Estats Units, com ha dit Trump. "Està atacant a una població extremadament vulnerable", diu Gina Garibo, coordinadora de projectes a Mèxic per a Poble Sense Fronteres.

Els organitzadors afirmen que la seva intenció mai va ser arribar a la frontera: el pla original era escortar els migrants fins a Ciutat de Mèxic, on els que encara fossin al grup decidirien què fer.

stats