OPERACIÓ POLICIAL
Internacional 12/10/2012

Una cèl·lula islamista planejava un gran atemptat a França

Maïa De La Baume
2 min
La policia a l'edifici on va morir un dels suposats terroristes dissabte a Estrasburg en l'operació per desarticular una cèl·lula islamista.

THE NEW YORK TIMES / PARÍS.L'atemptat amb bomba més gran que mai s'hauria fet a França des de mitjans dels 90. És el que la fiscalia diu que planejava la cèl·lula islamista desarticulada el cap de setmana passat al país gal. L'operació va culminar amb la detenció de 12 persones el cap de setmana passat, una de les quals va morir abatuda per la policia quan va disparar als agents que el van enxampar. Cinc dels detinguts ja han estat alliberats mentre que set passaran a disposició judicial acusats de planificar actes de terrorisme.

Durant els escorcolls també es va localitzar material per fabricar explosius amb una potència dues vegades superior a la de l'atemptat en un tren de París l'any 1995 reivindicat per l'algerià Grup Islamista Armat (GIA) que va fer vuit morts i centenars de ferits. A més, la investigació apunta que dos dels sospitosos tenien intenció de lluitar en una guerra islàmica fora de França.

La desarticulació d'aquest grup ha tornat a posar en primer pla les advertències dels líders de les comunitats jueves i musulmanes franceses en el sentit que hi ha un antisemitisme creixent entre els joves musulmans. "Hem d'estar atents a l'expansió d'aquesta mena d'ideologia", va dir a France Inter Richard Prasquier, el cap del CRIF, l'organització jueva més important a França. "L'islamisme radical és una ideologia nazi", va concloure. Dalil Boubakeur, rector de la Gran Mesquita de París, també va alertar del radicalisme, però va dir que els detinguts en l'operació del cap de setmana no representen els musulmans en el seu conjunt.

El president francès, François Hollande, es va reunir de seguida amb els líders jueus i musulmans i va prometre reforçar la seguretat en els llocs religiosos jueus. I va anunciar que aprovarà una llei que convertirà en crim viatjar a camps d'entrenament de militants. "Tolerància zero", va dir Hollande en un comunicat. "El pes de la llei caurà sobre qualsevol acte, qualsevol comentari", va dir el president.

Les notícies de la cèl·lula islamista han afegit inquietud entre la població jueva i musulmana de França, que ja estava alterada pels assassinats al març de tres membres de l'exèrcit francès, un rabí i tres nens jueus a Tolosa a mans d'un musulmà francès, Mohammed Merah, que s'havia entrenat amb militants islamistes al Pakistan.

Richard Prasquier i altres jueus a tot França asseguren que les amenaces antisemites han augmentat des dels assassinats de Merah, que va morir en l'assalt de la policia a casa seva, on es va fer fort. "Contràriament al que es creu o es diu, la violència dels actes de Merah va arrencar un fenomen d'imitació entre algunes persones", va assegurar al diari Libération Alain Jakubowicz, president de la Lliga Internacional contra el Racisme i l'Antisemitisme. "Per a alguns joves, aquest assassí ha creat empatia", va dir.

Els sospitosos arrestats el cap de setmana van ser descrits per la premsa com a admiradors de Merah, i alguns fins i tot van qualificar les seves accions de "la batalla de Tolosa".

Hores després de l'operació i la mort d'un dels suposats terroristes, es van disparar trets contra una sinagoga a Argenteuil, un suburbi de París. "És un acte més contra la comunitat jueva", va dir Moshe Cohen-Sabban, un líder jueu local. "Ens preocupa molt".

stats