Publicitat
Publicitat

Un centenar de detinguts a Istanbul en la celebració del Primer de Maig

Les autoritats han prohibit l'accés a la plaça Taksim i ha carregat durament contra els manifestants

La policia turca, que controla l'accés al centre d'Istanbul per evitar les celebracions del Primer de Maig a la plaça de Taksim, ha detingut almenys 150 persones durant el matí d'aquest divendres, segons el Col·legi d'Advocats d'aquesta ciutat.

Un contingent de més de vint mil agents de Policia i 70 vehicles blindats controlen l'accés a Taksim en un radi d'uns 3 quilòmetres, amb barreres policials, talls en els serveis de transport i tancament de l'espai aeri sobre l'esplanada.

La premsa turca recull també l'arrest d'almenys 30 membres del Partit Comunista que van aconseguir arribar a la plaça després de córrer des d'un hotel proper i es van resistir al desallotjament formant una cadena humana entrellaçat els seus braços i cames.

Els mitjans locals informen que la Policia ha arrestat persones que porten màscares de gas i que hi ha agents vestits de paisà fent detencions aleatòries entre els joves "que consideren sospitosos", explica el diari Hurriyet.

Així mateix, els agents han actuat aquest matí amb càrregues policials i gasos lacrimògens contra grups de manifestants que intenten marxar cap Taksim des de barris propers com Besiktas, provocant alguns ferits, segons diverses informacions.

Una plaça carregada de simbolisme

Les celebracions de l'1 de Maig han tingut lloc a la plaça de Taksim des de fa dècades, però es van carregar de significat després de l'anomenada Massacre de l'1 de Maig o el Diumenge Sagnant de 1977, quan 34 persones van ser assassinades i 120 van resultar ferides en un atemptat contra els manifestants.

El Govern va declarar l'1 de maig festa nacional el 2009, com el dia del Treball i la Solidaritat, i va reobrir la plaça de Taksim a les celebracions, encara que sota una forta vigilància, per tornar-la a tancar el 2013 a causa d'unes obres.

El Tribunal Europeu de Drets Humans va dictaminar que s'havia de permetre a la gent manifestar-se a l'esmentada plaça i, basant-se aquesta decisió, el Comitè l'1 de Maig va declarar il·legal la prohibició de fer servir la plaça i va insistir que acudirien a Taksim.

Etiquetes