LA PITJOR MATANÇA EN DOS ANYS
Internacional 24/07/2012

Un centenar de morts a l'Iraq en una altra ofensiva insurgent

Y. Ghazi / R. Nordland
2 min
Un centenar de morts a l'Iraq en una altra ofensiva insurgent

THE NEW YORK TIMES / BAGDAD.En un intent coordinat de mostrar que segueixen sent una força viable, els insurgents iraquians van protagonitzar almenys 37 atacs arreu del país ahir al matí. Van fer explotar cotxes, van assaltar una base militar, van atacar policies i van fer emboscades a punts de control. Almenys 97 persones van morir i més de 300 van resultar ferides en el dia més sagnant d'aquest any, segons les autoritats del país.

Els atacs, que coincideixen amb els primers dies del Ramadà, el ritual religiós musulmà que dura un mes, van ser avançats en un missatge d'àudio atribuït al líder d'Al-Qaida a l'Iraq, Abu Bakir al-Baghdadi, i va ser penjat a la pàgina web de la formació. Al-Baghdadi va prometre que una altra ofensiva, batejada amb el nom Trencant Murs, començaria aviat.

Els atacs no tenen precedents enguany, almenys pel que fa a la quantitat d'atemptats, que s'han repartit en tantes localitats que han arribat a afectar un terç de les 18 províncies iraquianes, de nord a sud. Probablement, els atacs elevaran la preocupació sobre la incapacitat del govern d'aturar la violència, sis mesos després que les tropes dels Estats Units abandonessin el país.

"Crec que Al-Qaida a l'Iraq ha deixat en ridícul el govern i les forces de seguretat iraquianes", opina Khalid Fadel, un analista militar i antic instructor de l'Escola Militar Iraquiana. "Van deixar molt clar que atacarien durant el Ramadà, i el govern va dir que tenia informació sobre uns 30 grups terroristes que havien entrat al país, però tot i això les forces de seguretat són incapaces de prevenir els atacs".

Al-Baghdadi va dir en el missatge d'Al-Qaida que tornaven "per dominar els territoris que controlaven abans i molts més". Va descriure els atacs com a part d'una lluita iniciada pels sunnites contra els líders xiïtes del país.

El primer atac va ser a les cinc del matí, quan homes armats van assaltar una base militar prop de la ciutat de Duluiyah i van matar quinze soldats iraquians. Tot seguit, i en successió constant, sobretot entre les sis i les deu del matí, van explotar cotxes bomba arreu del país.

Els insurgents també van atacar la casa d'un oficial de policia a Balad, on van ferir greument quatre membres de la seva família, i van fer una emboscada a un punt de control prop de Baquba, on va morir un policia. En total, els 37 atacs es van registrar en sis províncies.

Vuit atacs van ser a la província de Kirkuk, dirigits sobretot a patrulles de policia, i van deixar vuit morts i una quarantena de ferits.

A Mossul hi van morir onze persones en quatre atacs, set de les quals eren soldats iraquians. Altres atacs van anar destinats a mercats i espais on era segur que les víctimes serien majoritàriament civils.

Un Ramadà truncat

L'ofensiva va coincidir amb el tercer dia del Ramadà i, aparentment, va aprofitar l'estesa pràctica entre els ciutadans de l'Iraq i molts altres països musulmans d'estar desperts la major part de la nit i després dormir fins tard durant el dia, quan s'ha de fer el dejuni.

stats