CONFLICTE A L'ÀFRICA
Internacional 28/12/2012

El líder centreafricà demana auxili per aturar els rebels

La inestabilitat a la República Centreafricana s'aguditza després de disset dies d'una ofensiva rebel a punt d'arribar a la capital. Amenaçat, el president ha demanat protecció a l'antiga metròpoli, França.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El líder centreafricà demana auxili per aturar els rebels

BARCELONAEls tambors de guerra tornen a ressonar a la República Centreafricana, on l'actual president, François Bozizé, ja va arribar al poder a través d'un cop d'estat, el 2003. Des de fa més de dues setmanes una nova coalició rebel, autodenominada Séléka, avança des del nord-est del país i ja és a les portes de la capital, Bangui. Desesperat, Bozizé va demanar protecció i una intervenció militar ahir tant a França, l'antiga metròpoli, com al Txad, el fràgil aliat que ja va donar suport a l'actual govern durant la rebel·lió de fa gairebé una dècada.

L'Elisi, però, se'n renta les mans. Després que milers de manifestants ataquessin l'ambaixada francesa a Bangui durant el dia de Sant Esteve per denunciar la impassibilitat de les tropes gal·les al país, el president François Hollande va sortir ahir per defensar noves polítiques a l'antiga colònia. "Si hi som presents no és per protegir el règim, sinó per protegir els nostres residents i interessos. Per cap raó hi som per interferir en els afers interns del país", va reblar el cap d'estat francès. "Aquest temps ha acabat", va matisar respecte a la intervenció militar que va autoritzar el seu predecessor, Nicolas Sarkozy, el 2007 per protegir Bozizé d'una nova rebel·lió.

Les relacions del líder centreafricà tampoc passen pel seu millor moment amb el Txad. El president Idriss Déby comença a impacientar-se amb el seu veí imprudent en la mesura que Bozizé insisteix a negociar amb els rebels a Libreville en lloc de la capital del Txad, N'Djamena.

L'última peça d'aquest trencaclosques la tenen els Estats Units, a qui Bangui també ha sol·licitat una intervenció militar. Mentre el president centreafricà espera una resposta de Washington, els rebels de la coalició Séléka van guanyant terreny. L'última conquesta va ser Kaga Bandoro, al centre del país, on els opositors van trobar-se que els soldats havien abandonat les seves posicions i s'havien replegat en una ciutat més al sud. Els rebels exigeixen a Bozizé que deixi el poder per no haver complert els últims acords de pau.

Una crisi crònica i silenciosa

L'última ofensiva aguditza la situació d'inestabilitat permanent que viu la població civil a la República Centreafricana. "La població fuig d'una situació molt greu, va a una altra ciutat i es troba que també l'ataquen. Així es converteixen en desplaçats permanents", explica a l'ARA François Destenabes, director adjunt del programa d'operacions de Metges Sense Fronteres al centre de l'Àfrica. "S'espera un mes complicat a Bangui, però sobretot al nord-oest del país, controlat pels rebels i on no hi ha estructures mèdiques".

L'organització alerta que el país està a punt de caure en una emergència crònica i per això demana als actors no armats, tant del país com europeus, que actuïn per evitar que els principals afectats siguin els civils.

stats