Internacional 16/01/2015

"Mort a Charlie Hebdo": milers de musulmans surten als carrers per protestar contra el setmanari

La publicació de noves vinyetes del profeta Mahoma provoca la ira als països musulmans. Els incidents més greus han tingut lloc al Pakistan i al Níger

Efe
3 min
'Je suis Mohamed', una imatge de la protesta a la capital d'Algèria / EFE

El CaireEn els dies posteriors a l'atemptat de París molts van guardar un prudent silenci o fins i tot es van pronunciar en contra del terrorisme. Però, lluny de condemnar la massacre del 'Charlie Hebdo', milers de musulmans d'arreu del món el que condemnen és la nova publicació de caricatures de Mahoma. Coincidint amb la jornada d'oració dels divendres, ciutats d'arreu del món han estat escenari de protestes i, fins i tot, incidents com la crema d'esglésies al Níger. En tots aquests escenaris les pancartes no se solidaritzaven amb el setmanari, sinó tot el contrari: "Mort a Charlie Hebdo" ha estat una consigna habitual, al costat d'un lema que capgira el que es va popularitzar arreu del món la setmana passada, "Je suis Mohamed".

La ira per les noves caricatures del profeta Mahoma, publicades pel setmanari satíric francès 'Charlie Hebdo', ha quedat de manifest aquest divendres en molts països musulmans, on hi ha hagut protestes i disturbis després de la pregària del migdia. Els fets disten de ser una anècdota i demostren un contrast evident. Mentre que l'atemptat que va causar 12 morts a la seu de la revista francesa va despertar la setmana passada la condemna unànime de les autoritats d'aquests països, la reacció popular ha estat clarament contrària. De fet, tot i condemnar l'atemptat, els diferents governs han qualificat de "provocadora" la portada de l'últim número de 'Charlie Hebdo', i remarquen que estimula l'extremisme. El setmanari francès va tornar aquest dimecres als quioscos amb una portada en què es veu Mahoma vessant una llàgrima mentre mostra l'eslògan "Je suis Charlie" ('Jo sóc Charlie'), rematat pel titular "Tot està perdonat".

Des del Pakistan fins a Jordània, passant pel Níger, milers de persones s'han manifestat amb un mateix recorregut: des de les mesquites fins a les ambaixades de França. A la capital jordana hi ha hagut enfrontaments entre la policia i els milers de manifestants que intentaven acostar-se a la seu diplomàtica, protegida per desenes d'agents. Turquia ha estat també l'escenari de protestes: milers de persones han participat als carrers d'Istanbul en un funeral simbòlic en memòria dels germans que van protagonitzar la matança del 'Charlie Hebdo'. A les pancartes: "Tots som Saïd Kouachi".

"Ens sacrifiquem per tu, profeta"

Al Sudan, centenars de persones s'han manifestat amb pancartes en què es podia llegir "Mort a Charlie Hebdo", "Exigim que França demani perdó" i "Ens sacrifiquem per tu, profeta". L'imam de la Gran Mesquita ha demanat l'expulsió de l'ambaixador francès a Khartum. La policia desplegada al voltant de la delegació diplomàtica i el centre cultural francès ha impedit que els manifestants s'hi acostessin. La Comissió d'Ulemes del Sudan ha convocat els ciutadans a manifestacions setmanals els divendres fins que cessi "aquesta horrible pràctica d'ofendre el profeta".

També hi ha hagut protestes al Líban. Manifestants palestins s'han congregat a l'entrada del camp de refugiats d'Ain el Helu, el més gran del Líban, situat als afores de la ciutat de Sidó (sud), amb cants de "La nostra vida és teva, profeta Mahoma", "Ni Mahoma ni Jesús estan fora de perill amb Charlie Hebdo" i "No permetrem que segueixin insultant el profeta". Les forces de seguretat han fet un desplegament massiu a Sidó, sobretot al voltant del centre cultural francès. A Trípoli ha estat l'exèrcit qui ha contingut la protesta.

Milers de sirians han sortit als carrers de les ciutats d'Alep i Damasc per mostrar el rebuig a les caricatures de Mahoma i demanar respecte a les religions i els temples. També hi ha hagut protestes al Iemen i Oman.

Al marge del món àrab, les protestes més violentes han tingut lloc al Pakistan: han resultat ferides de bala almenys tres persones en enfrontaments amb la policia a la ciutat de Karachi. Les forces de seguretat han dispersat una marxa islamista davant el consolat de França i han detingut una vintena de persones.

Quatre morts al Níger

Es incidents més violents han tingut lloc al Níger, on han mort almenys quatres persones i n'han resultat ferides desenes durant els aldarulls. Han estat incendiats deu esglésies i uns quants edificis en protesta per la presència del president del país diumenge a la manifestació de París. Els manifestants, més de 4.000, responien a la crida dels imams, que acusen el president Issoufou Mahamadou de participar en una marxa en què "es va blasfemar el profeta".

stats