Publicitat
Publicitat

El clergue Gülen respon a l'ordre de detenció emesa per la justícia turca

Fethullah Gülen ha criticat la deriva autoritària del govern d'Erdogan i els seus advocats temen un atac contra la seva vida

"Tothom sap que el sistema judicial turc no és independent, així que aquesta ordre de detenció és un nou exemple de la deriva autoritària del president Recep Tayyip Erdogan". Així de contundent s'ha mostrat el clergue Fethullah Gülen davant l'ordre de detenció que va emetre ahir la justícia turca.

Gülen és, als ulls del govern turc, el principal ideòleg i instigador del cop d'estat fallit del 15 de juliol passat contra Erdogan. Des d'aleshores, el discurs governamental s'ha enfocat a considerar l'influent clergue com l'enemic principal de l'estat i més de 60.000 persones han estat detingudes o cessades en un intent de "netejar" les estructures i institucions estatals de tots aquells presumptament vinculats al clergue turc.

En un nou pas per aconseguir atrapar Gülen, que resideix en exili voluntari des de fa anys als Estats Units, la Fiscalia turca ha sol·licitat una ordre d'arrest que ha rebut el vistiplau d'un tribunal d'Istanbul. Segons la justícia, "no hi ha dubte que l'intent de cop va ser un acte orquestrat per l'organització terrorista de Gülen". Al clergue se l'acusa de diversos càrrecs, entre els quals hi ha un "intent de derrocar el govern turc", "privar la ciutadania de la seva llibertat mitjançant l'ús de la força", "intentar enderrocar el Parlament" i " intentar assassinar el president".

Els advocats de Gülen temen per la seva vida

El clergue ha negat tenir cap vinculació amb el cop d'estat. De fet,  durant dues dècades Erdogan i Gülen van ser estrets aliats ideològics en la lluita per construir una Turquia islàmica. El clergue, poderós i influent, va posar diversos diaris al servei d'Erdogan perquè guanyés les eleccions. L'amistat, però, ja queda lluny.

Els advocats de Gülen han afirmat en una compareixença a Washington que temen per un atac contra la vida del seu client. Així mateix, s'han mostrat confiats que el clergue seguirà residint a Pennsilvània i han descartat que el govern nord-americà cedeixi a les pressions turques per la seva extradició, que seria "una decisió sense precedents".