Internacional 15/05/2018

El clergue xiïta Al-Sadr guanya les eleccions a l’Iraq

Ethel Bonet
2 min

BeirutAmb el 95% dels vots escrutats a l’Iraq, la victòria de la coalició liderada pel clergue xiïta Moqtadà al-Sadr a les legislatives de dissabte va suposar ahir una amarga sorpresa per al primer ministre sortint, Haider al-Abadi, que va quedar en cinquè lloc amb la seva coalició a Bagdad.

Al-Sadr, que es va aixecar en armes contra la invasió dels Estats Units el 2003, ha sabut conciliar els interessos de tots els iraquians, una cosa inversemblant en una societat sectària i tan fragmentada com l’Iraq.

La corrupció endèmica a les institucions i el cansament per la divisió sectària que regeix la política i la vida dels iraquians han sigut factors decisius pels quals els electors han donat el vot a Al-Sadr, amb l’esperança que pugui canviar la situació a l’Iraq. Tot i que feia anys que s’havia allunyat de la vida política, el clergue xiïta va tornar per a aquestes eleccions amb una coalició amb el Partit Laic Comunista, amb el qual va col·laborar en l’organització de protestes contra la corrupció que van arribar a posar en perill el govern d’Al-Abadi el 2016.

Durant la campanya, Al-Sadr va criticar durament el sectarisme polític de l’Iraq i va fer crides a una reforma generalitzada del sistema desafiant les elits polítiques de l’Iraq.

El reputat clergue és vist amb bons ulls fins i tot per l’Aràbia Saudita, rival regional de l’Iran. Precisament, el fet que no estigui sotmès a la influència de l’Iran l’ha ajudat a exercir un paper mediador amb grups seculars i sunnites a l’Iraq.

Als comicis de dissabte va quedar en segon lloc la llista Fath (Conquesta), encapçalada per Hadi al-Amiri, líder de l’organització Badr, una de les milícies xiïtes progovernamentals que van lluitar contra l’Estat Islàmic (EI). Al-Amari gaudeix de popularitat entre la comunitat xiïta, que ha ostentat el poder els últims 15 anys. Però, al contrari que Al-Sadr, sí que està alineat amb l’Iran, que a través de les milícies xiïtes estén el seu poder i influència a l’Iraq. En tercer lloc hi ha la coalició de l’ex primer ministre Nuri al-Maliki, que, tot i pertànyer al mateix partit governant, Al-Dawa, es va presentar en una llista diferent de la d’Al-Abadi.

stats