LA REVOLTA CONTRA AL-ASSAD
Internacional 01/10/2012

Els combats a Síria cremen l'històric mercat d'Alep

A. Barnard / H. Saad
3 min
Els combats a Síria cremen l'històric mercat d'Alep

THE NEW YORK TIMES / BEIRUTEl foc es va escampar ahir per l'antic soc -mercat als països àrabs- d'Alep, i va destrossar un enorme i ben conservat laberint de magatzems medievals, botigues, escoles i patis adornats mentre continuaven els violents xocs entre les forces de seguretat i els rebels que parlen d'una "batalla decisiva".

Un vídeo filmat per activistes antigovernamentals mostrava una cortina de fum sobre el centre d'Alep, a prop de la ciutat vella, un Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. En unes altres imatges es veien flames taronges i intenses espetegant i engolint pesants portes de fusta en el que semblava un dels passadissos voltats de pedra del mercat.

Per a molts residents, la ciutat vella, amb el mercat al centre, és l'ànima d'Alep, una de les ciutats més antigues del món i la més gran de Síria. Alep ha estat trontollant violentament durant mesos sota una batalla sagnant que ha reduït a cendres algunes de les seves àrees residencials.

Els seriosos danys a una zona considerada per molts sirians com un dels seus tresors més preuats segurament agitarà la ira dels dos costats del conflicte -cadascun culpa l'altre de destruir la ciutat- en una guerra que sembla sumida en punt mort. La desgràcia del mercat podria ser contraproduent políticament per als rebels: alguns dels opositors a Baixar al-Assad s'encenien d'indignació contra els insurgents, que, segons deien, s'havien fet veure massa a la ciutat vella. "Els nostres cors i la nostra ment han estat cremats amb aquest foc", va dir Dima, una metgessa d'Alep. "No és només un mercat, és la nostra ànima".

Un activista contra el règim d'Alep que ha investigat llocs històrics mentre estudia turisme va dir que els rebels estaven repetint l'error que ja van cometre a Hama: es van amagar a la ciutadella Madiq, una fortalesa antiga al capdamunt d'un turó, que els bombardejos del règim la van danyar greument.

"Els rebels no aprecien el valor de les zones que estan alliberant", va dir l'activista. El noi va explicar que aparentment els rebels intentaven penetrar al centre de la ciutat per la part més antiga, seguint un hadith (una dita atribuïda al profeta Mahoma) que diu que destruir la Kaaba -el més sagrat dels llocs islàmics- és millor que vessar una sola gota de sang musulmana.

La Unesco ha dit que quatre Patrimonis de la Humanitat han estat danyats a Síria: la ciutat vella de Damasc, les runes de Palmira, el Krak dels Cavallers -un castell que data de les croades- i les Ciutats Oblidades del nord.

Centre neuràlgic

El mercat vell d'Alep, que en gran part data del segle XVII, no és només un destí turístic important, sinó que també és un centre vibrant pel comerç i la comunitat, que acull venedors de pastissos, espècies, antiguitats i artesania. En el formiguer de la ciutat vella, "madrasses -escoles àrabs-, palaus, caravanserralls -edificis per acollir les caravanes durant el viatge- i hammams -banys- formen part del cohesionat i únic teixit urbà de la ciutat", diu la Unesco.

No va quedar clar qui havia començat el foc, però l'incendi arriba després d'uns dels combats més intensos a la ciutat en setmanes. El govern va dir que els rebels havien atacat diversos fronts a la ciutat divendres i que s'havien vist forçats a retrocedir després de patir baixes importants.

Dima, la metgessa, que viu a l'oest de la ciutat, creia que el foc havia començat per bales incendiàries dels franctiradors del règim. Però va culpar els rebels per acostar-se a la ciutat vella, on defensa que no hi ha cap objectiu governamental, i va afegir que semblaven més preocupats pel nombre d'àrees sota el seu control que per la seva importància. "No són l'exèrcit de la llibertat, són l'exèrcit del despit".

stats