Publicitat
Publicitat

Un comediant, nou president de Guatemala

El comediant de religió evangèlica Jimmy Morales ha guanyat les eleccions presidencials a Guatemala. Amb un resultat històric (68,62% dels vots), l’excèntric representant de centredreta ha arrasat i ha deixat molt lluny la seva rival socialdemòcrata, Sandra Torres (31,38%). S’ha convertit en el desè president del país.

Morales, llicenciat en administració d’empreses però conegut per la seva faceta còmica a la televisió, on ha treballat durant 14 anys, ja va ser la gran revelació als primers sondejos d’abril i als comicis generals del 6 de setembre. Capitalitzava a la perfecció la desconfiança en la classe política i el rebuig general a la corrupció. Des de l’empresariat asseguren que cada any 2.600 milions de dòlars i el 30% del pressupost del país se’n van en corrupció.

Realitat i ficció

La falta d’experiència i els diversos estirabots de campanya, com proposar el repartiment de telèfons mòbils entre els menors o col·locar un GPS als professors per garantir que assisteixen a classe, no han sigut un problema. “Guatemala no és una comèdia”, s’havia arribat a queixar Torres. A Morales, quan assumeixi el càrrec, l’espera un país amb la meitat de nens de menys de cinc anys afectats per desnutrició i hospitals desproveïts de medicines.

Diumenge va acudir a les urnes vestit amb una camiseta de la selecció nacional de futbol i va dir que està preparat per servir al país, però que no estava segur de guanyar: “No em confio, des de petit em van ensenyar que els regals s’obren a les dotze de la nit, i si Déu em dóna el privilegi de servir ho faré”, va declarar l’ara polític, de 46 anys. Poc després, l’ultranacionalista afirmava que no té compromisos amb ningú, “només amb Déu i la població”. La formació teològica i conservadora li ha donat el suport de sectors militars.