Quan comprar fesols s’ha convertit en un acte polític

La filla de Donald Trump, Ivanka, denunciada per fer propaganda de la popular marca hispana Goya
FARAH STOCKMAN, KATE KELLY I JENNIFER MEDINA

Durant anys la marca Goya va ser sinònim del somni llatinoamericà. La gran quantitat de productes que cobrien els passadissos dels supermercats -des de mongetes pintes rescalfades fins a saó amb safrà- anaven dirigits al creixent nombre d’immigrants hispans que els compraven. Goya, la companyia d’aliments hispans més gran dels Estats Units, ha patrocinat espectacles d’art dominicà, concursos de mariachi i programes de futbol.

Els assessors del president Donald Trump van considerar com una victòria el dia que el president executiu de Goya, Robert Unanue, va accedir a aparèixer a la presentació a la Casa Blanca del que van anomenar Iniciativa de Prosperitat Hispana, una ordre executiva que prometia un accés millor a l’educació i ocupació per als hispans. El 9 de juliol, al Jardí de les Roses, Unanue va elogiar Trump i el va comparar amb el seu avi, el fundador de Goya.

I, així, una marca molt estimada pels hispans es va convertir en una anatema en moltes llars llatines del país. La gent va publicar vídeos i fotos mentre llençaven llaunes de fesols Goya a les escombraries. Compartir receptes de productes substituts de Goya es va convertir en un símbol de resistència política. “Oh, mira, és el so que faig mentre busco a Google «Com fer el teu propi adob»”, va escriure a Twitter la congressista Alexandria Ocasio-Cortez, demòcrata de Nova York, referint-se a un popular condiment que ven Goya. Els seguidors de Trump van reaccionar: van omplir els carrets del supermercat de productes Goya i van publicar vídeos en els quals menjaven diligentment fesols Goya.

Quan Ivanka Trump va publicar a les xarxes una imatge de suport a Goya va quedar clar que, en un país polaritzat, en un moment polaritzat, comprar fesols s’havia convertit en una acció política. Però la publicació ha acabat amb la petició per part de dos senadors, Tom Carper i Elizabeth Warren, d’obrir una investigació sobre si la filla de Donald Trump ha infringit les regles ètiques federals. En una missiva enviada a l’Oficina d’Ètica, Carper i Warren han sol·licitat informació de quines podrien ser les mesures disciplinaries per a Ivanka Trump, que és assessora principal a la Casa Blanca.

El mateix Trump ha fet campanya envoltat de productes Goya. Malgrat que el suport al president s’ha enfonsat entre molts grups demogràfics, el dirigent s’ha aferrat a una petita però persistent porció de votants hispans, molts d’ells a Florida, un estat amb nombrosos cubans republicans que és conegut pels seus estrets marges electorals.

Les enquestes mostren consistentment Trump amb un índex d’aprovació entre els votants hispans del voltant del 25%, una xifra baixa dins dels barems que els presidents republicans han atret durant dècades. Abans que la pandèmia del coronavirus enfonsés l’economia, la campanya de Trump havia assenyalat repetidament la baixa taxa d’atur entre els hispans com una evidència que el seu govern estava complint amb la comunitat, un grup, d’altra banda, al qual ha ofès amb comentaris incendiaris sobre la immigració.

Goya ha caigut en l’olla a pressió que és la política, un fet que suposa un estrany gir dels esdeveniments per a una empresa que s’enorgulleix de conèixer els seus clients de manera pròxima. La visita i els elogis del president executiu de Goya a Trump li han costat crítiques severes, com les que qüestionen si Unanue es considera a ell mateix un llatí.

Copyright The New York Times