Internacional 03/09/2017

Trump, sobre si atacaria Corea del Nord en resposta a la prova nuclear: "Ja ho veurem"

Els EUA estudien suspendre les relacions comercials amb els països que facin negocis amb Pyongyang

Efe
3 min
Trump, aquest diumenge a la sortida d'una església, moment en què ha sigui preguntat per si planeja atacat Corea del Nord i ha respost: "Ja ho veurem"

SeülEl president dels Estats Units, Donald Trump, ha dit avui que el seu país avalua suspendre "tot el comerç" amb qualsevol nació que faci negocis amb Corea del Nord, a més d'altres mesures en resposta al nou assaig nuclear del règim de Pyongyang.

"Els Estats Units estan considerant, a més d'altres opcions, aturar tot el comerç amb qualsevol país que faci negocis amb Corea del Nord", ha afirmat Trump en el seu compte de Twitter.

En un altre tuit, Trump ha detallat que avui es reunirà a la Casa Blanca amb el seu cap de gabinet, el general retirat John Kelly; el secretari de Defensa, James Mattis, i altres líders militars per analitzar l'últim assaig nuclear, el sisè, de Corea del Nord, que ha provat la seva bomba atòmica més potent fins ara.

"Ja ho veurem"

Després d'haver condemnat, també en aquesta mateixa xarxa social, aquest test nuclear, els periodistes han demanat a Trump, quan sortia d'una església a la vora de la Casa Blanca, si planeja un atac contra Corea del Nord, i ha insinuat que és una cosa que no descarta: "Ja ho veurem".

Al començament d'agost, Trump ja va advertir Corea del Nord que podria respondre a les seves amenaces amb "un foc i una fúria mai vistos fins ara al món", després de publicar informes que Pyongyang havia fabricat un cap nuclear reduït que es pot col·locar en un dels seus míssils balístics.

Per la seva banda, el secretari del Tresor dels EUA, Steven Mnuchin, ha indicat avui en una entrevista a la cadena Fox que prepara l'esborrany d'un document amb noves sancions per a Corea del Nord per posar-lo a disposició de Trump perquè l'estudiï.

Aquest és el sisè assaig nuclear nord-coreà i el segon suposadament dut a terme amb un artefacte termonuclear que culmina un període de frenètica activitat armamentística del règim de Kim Jong-un.

Condemna immediata de la comunitat internacional

Tot just al cap d'uns minuts que les autoritats de Pyongyang confirmessin que havien fet la seva sisena prova nuclear amb una bomba d'hidrogen –la més potent de la història del país–, el responsable de la seguretat nacional de Corea del Sud, Chung Eui-yong, i el seu homòleg nord-americà, el general McMaster, han parlat per telèfon durant més de 20 minuts per acordar una resposta a l'assaig.

Des que Donald Trump va arribar a la presidència, l'escalada de tensió amb Corea del Nord no ha deixat de créixer i els assajos amb míssils del règim nord-coreà han augmentat. Aquest diumenge, el nord-americà ha respost a l'última provocació de Pyongyang amb una sèrie de missatges a Twitter.

El govern sud-coreà i el del Japó, per la seva banda, han dit que tenen la intenció de sol·licitar, juntament amb Washington, una nova reunió d'emergència del Consell de Seguretat de les Nacions Unides. "Seül no permetrà mai a Corea del Nord continuar avançant en les seves tecnologies nuclears i de míssils", ha afirmat el president sud-coreà, Moon Jae-in, en una reunió urgent del Consell Nacional de Seguretat de Corea del Sud. Moon ha cridat a "imposar les sancions més fortes possibles" al Consell de Seguretat de les Nacions Unides per incrementar l'aïllament del règim que lidera Kim Jong-un.

El president sud-coreà ha convocat una reunió d'urgència del seu Consell de Seguretat.

Per la seva banda, el primer ministre japonès, Shinzo Abe, ha considerat "intolerable" el nou test nuclear, que suposa "una greu i immediata amenaça de seguretat" que "incrementa encara més el perill del règim" i "redueix seriosament la pau i la seguretat a la regió".

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha exigit a Pyongyang que posi fi "immediatament" a totes les seves activitats nuclears i de míssils balístics "de forma completa, verificable i irreversible", i també ha demanat que es reprengui el diàleg amb la comunitat internacional.

Cimera de les potències emergents

El test nord-coreà ha eclipsat la inauguració de la cimera de potències emergents BRICS (el Brasil, Rússia, l'Índia, la Xina i Sud-àfrica), que se celebrava a la Xina. El president Xi Jinping ha eludit en el seu discurs parlar de Corea del Nord, tot i que simultàniament el ministeri d'Exteriors xinès ha emès una enèrgica condemna contra Pyongyang. El president rus, Vladímir Putin, ha arribat a la Xina aquest diumenge i s'espera que ell i Xi parlin sobre el conflicte nord-coreà en una possible reunió bilateral al marge de la cimera.

A Europa, el president de França, Emmanuel Macron, ha reclamat als membres del Consell de Seguretat de les Nacions Unides i la Unió Europea una resposta "ràpida per aquesta nova violació que ha fet Corea del Nord del dret internacional".

stats