Internacional 25/02/2013

Un conservador liderarà el rescat de Xipre

Anastassiadis vol un acord amb la 'troica'

Carme Colomina
2 min
El conservador xipriota Nikos Anastassiadis celebrant ahir a Nicòsia la seva victòria a les eleccions presidencials.

Barcelona.Angela Merkel deu respirar tranquil·la a la cancelleria de Berlín. La victòria del conservador Nikos Anastassiadis a la presidència de Xipre pot desbloquejar l'arribada d'un rescat financer que fa vuit mesos que es negocia, encallat per la desconfiança alemanya per un sector bancari amb fortes connexions amb Rússia i per la sospita permanent de màniga ampla amb el blanqueig de diners.

Anastassiadis es va imposar ahir amb un 57,48% dels vots al candidat del partit comunista AKEL, Stavros Malás, que va obtenir un 42,52% dels vots en aquesta segona volta. Malgrat la duresa de la crisi econòmica, l'augment de l'atur fins al 15% i l'apatia que havien mostrat els xipriotes en aquestes eleccions, la participació va superar el 80%. Durant la campanya, Malás havia assegurat que no acceptaria el rescat proposat per la troica internacional -formada per la Unió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional- si no se suavitzaven les reformes d'austeritat previstes en l'acord. Va ser un govern comunista, precisament, el que es va veure obligat a demanar l'ajut de Brussel·les el juny passat.

Els mercats financers esperaven ahir la victòria d'Anastassiadis i el Partit Popular Europeu (PPE) també. El lema del líder conservador en aquesta campanya havia estat, precisament, un "Xipre no està sola". Durant la campanya, el PPE li va mostrar el seu suport explícit. Al gener els conservadors europeus van organitzar una reunió a la ciutat portuària de Limassol, on ahir precisament Anastassiadis votava acompanyat dels seus néts. Limassol és el paradís mediterrani on viuen molts dels russos residents a Xipre.

Nasty Nick

La victòria d'Anastassiadis suposa, a més, el retorn a primera línia d'un polític controvertit, amb fama d'orador mordaç i enèrgic, que va caure en desgràcia l'any 2004. Els xipriotes no li van perdonar que es posicionés clarament a favor del fracassat pla de pau de les Nacions Unides per reunficar l'illa de xipre, dividida encara avui entre grecoxipriotes i turcoxipriotes.

Un conegut columnista d'un diari del país li va posar aleshores el sobrenom de Nasty Nick [el lleig Nick]. Però, segons explicava ahir l'agència Reuters, el mateix columnista, portat ara més per la popularitat del futur president que no pas pel mal caràcter que tothom li adjudica, l'anomena aquests dies en els seus articles Nice Nick [l'agradable Nick].

El partit conservador oferia ahir al vespre la formació d'un govern de salvació nacional. Però la duresa de les reformes econòmiques que es dibuixen a l'horitzó fan molt difícil la participació dels comunistes. "Les diferències que ens separen són molt importants, tant ideològiques com polítiques", reconeixia ahir un portaveu de l'AKEL. Anastassiadis jurarà el càrrec el pròxim 1 de març.

stats