L'ONU demana que s'alleugi el deute de més països per la pandèmia

Guterres alerta que el covid-19 pot generar una onada de crisis i no només entre els estats pobres

El secretari general de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), António Guterres, ha fet una crida aquest dijous perquè s'alleugi el deute dels països en desenvolupament i també d'aquells estats de renda mitjana que ho necessitin a causa de la pandèmia de covid-19.

En l'obertura de la cimera virtual que tindrà lloc els pròxims dies per debatre sobre la qüestió, Guterres també ha demanat l'impuls d'un pla de recuperació de la crisi coordinat a escala mundial. Desenes de dirigents governamentals han participat en l'acte, en què el diplomàtic portuguès ha advertit que la pandèmia podria causar una onada de crisis de deute.

El G-20 ja va decidir a mitjans d'abril suspendre el deute als països més pobres. Per a Guterres, la mesura s'hauria d'estendre a qualsevol estat en desenvolupament o amb ingressos mitjans que ho demani. A més, ha defensat que es busquin "formes creatives i incentius" perquè els creditors privats, que disposen d'una gran part del deute sobirà dels països en desenvolupament, també participin en programes per alleujar la situació dels estats.

En la mateixa línia, Guterres creu que calen mesures per millorar la liquiditat de les economies emergents arran de la fugida de capitals que s'ha desencadenat amb la pandèmia, i també per recuperar les inversions en l'àmbit del desenvolupament sostenible que, ha informat, s'han desplomat.

Els líders mundials que han participat en l'acte han defensat la unitat i la solidaritat. "És el moment d'actuar i s'ha de fer ara", ha dit la cancellera alemanya Angela Merkel. La solidaritat, ha afirmat, "és el mandat en aquestes hores". "Mai hem necessitat tant l'acció col·lectiva i la cooperació", ha afegit el president francès, Emmanuel Macron.