Publicitat
Publicitat

SUD-ÀFRICA

La corrupció enfonsa el partit de Mandela a les municipals

El CNA obté els pitjors resultats des del final de l’apartheid

El Congrés Nacional Africà (CNA), el partit que va ajudar a alliberar els negres sud-africans de la dominació de la minoria blanca però que s’ha vist esquitxat per escàndols i casos de corrupció, ha obtingut els seus pitjors resultats electorals des de la fi de l’apartheid (1994), en les últimes eleccions municipals, segons les dades que es van fer públiques ahir.

La formació que va liderar Nelson Mandela, actualment al govern sud-africà, ha perdut a Port Elizabeth -coneguda ara com a Nelson Mandela Bay-, una ciutat de població majoritàriament negra, i ha obtingut menys suports dels habituals en zones urbanes, on votants negres de classe mitjana es comencen a revelar contra el govern del president del país, Jacob Zuma. Amb el 95% dels vots escrutats, el CNA havia aconseguit ahir el 54% dels suports a tot Sud-àfrica. Un resultat que suposa “un punt d’inflexió psicològic i polític” i un senyal de la “desaparició del moviment”, tal com va advertir l’any passat el secretari general del partit, Gwede Mantashe, en cas que la formació no arribés al llindar del 60% dels vots.

El principal beneficiat de la pèrdua de suports del CNA ha sigut l’Aliança Democràtica (AD), una organització liderada durant molt de temps per sud-africans blancs i que el CNA havia titllat de cavall de Troia dels interessos blancs al país. L’AD va guanyar a Nelson Mandela Bay i va quedar lleugerament per sobre del partit al govern a Pretòria. Cyril Ramaphosa, el vicepresident del CNA i del país, va dir ahir en una roda de premsa que l’organització haurà de fer “una mirada introspectiva”. “On hem mostrat debilitat, ho farem millor i millorarem. Això és el que som. Aprenem dels nostres errors”, va dir.

La pressió de les urnes, però, podria portar els líders del partit a accelerar la substitució de Zuma, després de set anys d’un govern marcat pels escàndols. Aquest és, de tota manera, el seu segon i últim mandat, ja que la Constitució del país prohibeix que es torni a presentar a les eleccions generals, previstes per al 2019.

Els resultats del CNA en les eleccions municipals, que es van celebrar dimecres, suposen una pèrdua de vuit punts percentuals en relació al 62% dels vots que van rebre en els anteriors comicis locals, l’any 2011. Tot i això, en moltes zones de les vuit ciutats més grans del país, on es concentra aproximadament el 40% de la població, la pèrdua de vots va arribar a ser de dos dígits.

Amb el 73% dels vots escrutats, el partit hauria obtingut a Johannesburg un 42% dels suports, fins a 17 punts menys que el 2011 (59%). I els votants a Port Elizabeth -la cinquena ciutat més gran de Sud-àfrica, on el 60% de la població és negra- han triat com a nou alcalde Athol Trollip, candidat blanc de l’AD, de 52 anys, amb una llarga carrera en polítiques progressistes.

Per al seu partit, que va ser tradicionalment dirigit per sud-africans blancs que s’oposaven a l’apartheid però que ara té molts líders negres joves, els resultats de les eleccions són la primera victòria significativa fora del seu bastió a la part occidental del país. Els blancs i els sud-africans de raça mixta constitueixen els principals simpatitzants de l’AD en aquesta zona, on els negres representen només al voltant d’un terç de la població.

Joves desencantats amb Zuma

La formació, a més, ha aconseguit ampliar la majoria absoluta que ja tenia a Ciutat del Cap. Sota la direcció de Mmusi Maimane, el primer líder negre del partit, l’Aliança hauria tret fins i tot bons resultats en bastions del CNA. Sobretot entre els votants joves, per als quals el partit al govern té més a veure amb Zuma que amb Mandela. “Volia un canvi”, explicava dimecres a Soweto Tebogo Malatjie, un jove aturat de 22 anys que va decidir votar l’Aliança Democràtica. En les eleccions del 2014 havia votat el CNA, però sent que aquest partit no ha fet res per millorar l’economia nacional o per ajudar la pròpia família, que ha estat esperant un habitatge públic durant gairebé 12 anys. “No es pot votar pel CNA si es vol un canvi”, sentenciava.