Internacional 28/07/2020

Johnson defensa el consell de no viatjar a Espanya i imposar la quarantena

Nicola Sturgeon s'hi suma i diu que la "forma més segura de fer vacances és fer-les a Escòcia"

Quim Aranda
3 min
Boris Johnson, en un moment de l'entrevista

LondresBoris Johnson s’ha refermat aquest dimarts en la decisió presa entre el cap de setmana i ahir dilluns de desaconsellar els viatges a qualsevol part del territori de l’Estat, incloses les illes Balears i les Canàries, i d’imposar una quarantena de 14 dies en autoaïllament per a qualsevol passatger que retorni al Regne Unit des d’Espanya.

El premier ha sortit així al pas de les crítiques que li han etzibat molts ciutadans britànics que estaven als seus destins de vacances i que en cinc hores, les que van de l’anunci de dissabte a la tarda, fins a la mitjanit, quan la quarantena va entrar en vigor, van veure arruïnats els seus plans d’estiu. "El que hem de fer és prendre accions ràpides i decisives on pensem que els riscos comencen a augmentar de nou", ha dit, en el decurs d'una visita a Nottingham, ciutat a una hora al nord de Londres.

Johnson no ha descartat, però, que en els pròxims dies es redueixi el període obligatori de quarantena a deu dies si, vuit després de tornar al Regne Unit, l'afectat es fa la prova del coronavirus i surt negativa.

Tot i així, el primer ministre britànic ha volgut doblar l'aposta feta aquest cap de setmana, llançant un missatge prou alarmista –com si volgués que els britànics no anessin de vacances a l'estranger per enfortir el mercat interior–, i ha advertit que al continent estan apareixent signes preocupants: "Tenim absolutament clar què està passant a Europa: entre alguns dels nostres amics europeus, em temo que comencem a veure en alguns llocs els signes d'una segona onada de la pandèmia".

Nicola Sturgeon demana també romandre a Escòcia

El govern del Regne Unit, que té autoritat sobre els poders sanitaris a Anglaterra, i les administracions nacionals a Gal·les, Escòcia i Irlanda del Nord, van canviar la seva posició en relació amb Espanya arran de l'augment del nombre de casos a Navarra, l’Aragó i Catalunya. I malgrat que la situació a les Balears o les Canàries és millor, fins i tot, que al Regne Unit, van decidir incloure tot l'estat en el mateix sac. Londres també manté en observació l'evolució de la pandèmia a Alemanya i França. Per contra, aquest matí de dimarts, el Foreign Office ha actualitzat la seva llista de destins segurs i ha afegit cinc països més: Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Lituània i les illes caribenyes de St Vincent i les Grenadines.

A les paraules de Johnson s'hi han afegit també aquest matí de dimarts les de la primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, que en la diària conferència de premsa que manté per informar de l'evolució de la pandèmia, ha assegurat que, malgrat la millora dels números escocesos, va demanar "vigilància, cura i prudència". El progrés d'Escòcia ha sigut "molt significatiu” però "continua sent fràgil", ha reblat.

La líder del SNP s'ha mostrat "molt preocupada, possiblement cada cop més preocupada" pels brots en altres parts del món, inclosa Europa, i ha assenyalat que les orientacions sobre quarantenes poden canviar sobtadament com ho ha fet amb Espanya. Com feia ahir ja el Foreign Office, que informava que per evitar riscos el millor era no sortir del país, Sturgeon ha assegurat que "la forma més segura de [fer vacances] és fer-les a Escòcia", va afegir, afirmant que així també és beneficiaria la indústria turística local, un sector també molt castigat per, entre altres, la manca de visitants estrangers i la suspensió del Festival Internacional de Teatre d'Edimburg.

stats