A qui deu 323.000 milions d'euros Grècia?

La zona euro, amb Alemanya al capdavant, és la més exposada a l'impagament grec

La Unió Europea es juga avui la seva actual arquitectura política i econòmica. Els grecs decideixen en el referèndum si se sotmeten a les condicions dels creditors (el Banc Central, la Comissió Europea i el Fons Monetari Internacional) que comporten més austeritat i restriccions als pressupostos públics, a canvi que l'aixeta dels ajuts es mantingui oberta.

L'estat grec acumula un deute de 323.000 milions d'euros, xifra que suposa un 174% del producte interior brut (PIB), la taxa més elevada de la Unió Europea i, segons tots els experts, una quantitat inassumible. El 2010, quan Atenes va demanar auxili per primer cop i es va aprovar el primer rescat, el deute representava el 120% de la seva economia.

Però qui són els creditors de Grècia? A qui deu l'executiu d' Alexis Tsipras els 323.000 milions d'euros? Tres quartes parts de la factura van a càrrec de la vella 'troica'.

1. Els 19 països de la zona euro són els principals creditors, amb el 60% del deute, cosa que en nombres absoluts suma gairebé 200.000 milions.

               Alemanya és qui ha adquirit més deute grec, amb 68.2000 milions

               França és el segon estat més exposat, concretament amb 43.800 milions

               Itàlia se situa a la tercera posició, amb 38.400 milions

               Espanya és el quart país que més deute grec ha comprat, uns 25.000 milions

2. El Fons Monetari Internacional se situa com a segon creditor. L'organisme amb seu a Washington té a la seva cartera uns 27.000 milions. La institució, presidida per la francesa Christine Lagarde, ha estat una de les més dures en la  recta final de la negociació i la que més crítiques ha rebut per part del govern de Tsipras. Sense anar més lluny, el ministre Iannis Varufakis va titllar l'FMI de "banda de criminals".

3. El Banc Central Europeu és el tercer gran creditor de l'estat grec. Atenes té un deute amb aquest organisme dirigit per l'italià Mario Draghi de 26.000 milions d'euros.

4. Els bancs grecs, que han estat tancats durant la setmana prèvia al referèndum, han adquirit el 3% del deute públic.