Publicitat
Publicitat

L'ONU admet per primer cop que els cascos blaus van originar el brot de còlera d'Haití

Un informe assenyala que els pacificadors van abocar els residus a un riu i des d'allà es va escampar la infecció que va matar 10.000 persones

Per primera vegada l'ONU ha reconegut que l' epidèmia de còlera que fa gairebé sis anys va matar milers de persones a Haití va ser responsabilitat dels cascos blaus desplegats a l'illa i que, segons un informe intern, haurien importat el virus.

El portaveu adjunt del secretari general, Farhan Haq, reconeix en un correu electrònic que "durant l'any passat, l'ONU ha arribat al convenciment que hauria d' haver fet molt més durant l'inici del brot i en el patiment dels afectats pel còlera". L'organisme que dirigeix Ban Ki-moon publicarà un informe final a l'octubre per explicar quina ha estat la gestió detallada durant la crisi.

La declaració es produeix arran d'un informe confidencial enviat a Ban per un assessor de les Nacions Unides, Philip Alston, professor de dret de la Universitat de Nova York, que ha treballat amb una dotzena d'experts i ha conclòs que el brot " no hauria esclatat si no hagués estat per les accions de les Nacions Unides".

No obstant això, el secretari general ha recordat que l'organització és immune a les accions legals, inclosa una demanda federal presentada als Estats Units en nom de les víctimes del còlera que reclamen milers de milions en danys i perjudicis derivats de la crisi d'Haití.

Però el text de l'ONU representa un canvi significatiu després de més de cinc anys de negació d'alt nivell de la intervenció o la responsabilitat de les Nacions Unides en el brot, que ha deixat almenys 10.000 morts i ha provocat centenars de milers de persones infectades, i que pateixen deshidratació causada per la diarrea i els vòmits severs.

En l'informe de 19 pàgines, obtingut a partir d'un funcionari que hi tenia accés, Alston documenta que les primeres víctimes per còlera –a mitjans d'octubre del 2010– vivien a prop d'un allotjament de la base dels Cascos Blaus que feia poc havien arribat del Nepal, on hi havia un altre brot de còlera. La brossa i altres residus procedents del complex es van vessar al riu directament.

Per a Alston, la gestió de la crisi del còlera a Haití de les Nacions Unides "és inacceptable i immoral, legalment insostenible i políticament contraproduent", i critica la contínua negació dels fets i la negativa a reparar les víctimes. En aquest sentit, afirma que aquest rebuig "manté un doble estàndard segons el qual l'ONU insisteix que els estats membres respectin els drets humans, alhora que rebutja qualsevol responsabilitat", fet que "soscava tant la credibilitat general de l'ONU com la integritat de l'Oficina del Secretari General".