INESTABILITAT A LA UNIÓ EUROPEA
Internacional 11/05/2012

La crisi grega dificulta l'Europa d'Hollande

El marge de maniobra de François Hollande es redueix. El nou president francès vol parlar de creixement en una UE que fa pinya per pressionar Grècia dient-li que no té més alternativa que l'austeritat.

Carme Colomina
2 min

BARCELONA.Com si es tractés d'una maniobra coordinada per espantar Atenes, la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el govern alemany han advertit Grècia que no hi ha més alternativa que complir amb el rigor imposat per l'últim acord de rescat. Ahir al vespre, però, les negociacions polítiques liderades per l'exministre de finances socialista, Evànguelos Venizelos, s'acostaven cap a la formació d'un govern d'unitat grec que qüestionaria els compromisos firmats amb Brussel·les.

El líder del Pasok va aconseguir el suport de la petita formació Esquerra Democràtica, que, amb un 6% dels vots, estaria disposada a sumar-se a una coalició amb socialistes i conservadors de Nova Democràcia sempre que "es respecti el missatge de les eleccions" de diumenge passat. Per Fotis Kouvelis, líder de l'Esquerra Democràtica, això implica "mantenir Grècia dins l'euro i negociar una retirada progressiva dels compromisos" firmats amb la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional, que han imposat un dolorós programa de retallades que no compta amb el suport de la majoria dels grecs. Haurien servit de ben poc les trucades telefòniques per advertir els líders polítics grecs que, segons fonts citades ahir per l'agència Reuters, haurien fet aquesta setmana el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, i el del Consell, Herman van Rompuy.

Pressió sobre Hollande

"La situació política grega pot crear una pressió afegida sobre els nostres socis europeus que haurien de prendre en consideració les propostes de François Hollande en favor del creixement", reconeixia al diari Le Monde un membre del president electe francès.

En vista de la incertesa, Hollande ha accelerat la seva agenda europea. Ahir va ser el torn del president de l'Eurogrup, el primer ministre luxemburguès Jean-Claude Juncker, amb qui es va reunir a París a la recerca de suports per aquest viratge de les polítiques econòmiques europees en favor del creixement. Juncker "m'ha il·lustrat" sobre la crisi grega, reconeixia el nou cap d'estat francès. També es va confirmar que François Hollande viatjarà a Berlín el mateix dia de la seva investidura com a president. El dimarts 15 de maig a la tarda, la cancellera alemanya, Angela Merkel, l'espera per discutir, per primera vegada cara a cara, la reforma del pacte fiscal que el socialista francès va reclamar durant tota la campanya electoral. Merkel ja li va tornar a deixar clar ahir que no ho tindrà fàcil. La cancellera va refermar al Bundestag, el Parlament alemany, la seva negativa a flexibilitzar l'endeutament públic. "Un creixement a crèdit ens tornaria als inicis de la crisi; ni ho volem, ni ho farem", advertia arrencant els aplaudiments de la cambra.

Tensió franco-alemanya

La crisi política grega es torna a encomanar a Europa i tensa l'eix franco-alemany. "Angela Merkel s'aferra a les seves posicions -declarava ahir el portaveu del Partit Socialista francès, Benoit Hamon- però no pot anul·lar la voluntat del poble francès". Tot i això, Hollande visitarà la cancellera fins i tot abans de nomenar el seu govern.

Merkel està en una setmana electoral crítica. Diumenge hi ha eleccions al land alemany més poblat, Rin del Nord - Westfàlia, ara en mans socialdemòcrates. Dimarts "ja no hi haurà eleccions regionals", ironitzava ahir l'ex primer ministre socialista Michel Rocard, i les relacions franco-alemanyes tornaran a "les posicions fermes habituals" prèvies a qualsevol compromís.

stats