TENSIÓ A PEQUÍN
Internacional 16/09/2012

La cúpula del règim xinès, en plena lluita de poder

Ian Johnson / Jane Perlez
2 min
La cúpula del règim xinès, en plena lluita de poder

THE NEW YORK TIMES / PEQUÍNXi Jinping, l'home cridat a ocupar el càrrec de president de la Xina aviat, va reaparèixer ahir després de setmanes d'absència que havien disparat tota mena d'especulacions sobre una suposada lluita de poder dins el Partit Comunista que governa el país. La tornada a l'escena pública de Xi va coincidir amb una onada de protestes contra el Japó, tot un senyal que les intrigues de poder estan encara lluny d'acabar.

Ahir centenars de manifestants van tirar pedres i ous contra l'ambaixada japonesa a Pequín i hi va haver protestes en una quarantena de ciutats xineses més en què, en alguns casos, es van incendiar concessionaris de Toyota. Els manifestants van exigir que el Japó cedís a la Xina el control d'uns illots coneguts com a Diaoyu a la Xina i Senkaku al Japó. Tots dos països els reclamen com a part del seu territori, però el Japó és qui les administra.

Com que les manifestacions estan estrictament controlades a la Xina, sembla probable que almenys una de les faccions del règim comunista aprovés les protestes, en què es van poder veure banderes xineses i fotografies de Mao Zedong, fundador del Partit Comunista.

Alguns analistes veuen una relació entre les protestes i les tensions polítiques que podrien haver envoltat la desaparició de Xi Jinping les últimes setmanes. Xi va assistir ahir a un acte universitari a Pequín, segons unes fotografies publicades per l'agència estatal de notícies Xinhua, que també van enviar informació. No hi va haver, però, cap explicació de la seva absència, inusual per als líders xinesos.

Diversos analistes xinesos especulen amb la possibilitat que Xi hagi estat malalt -sembla que va tenir un problema de cor o un mal d'esquena- però també apunten que va ser la necessitat de fer front a una crisi política dins el Partit Comunista el que el va obligar a apartar-se de la vida pública un temps.

Lluita de poder

Aquesta crisi interna podria tenir l'arrel tant en les polítiques que ha d'emprendre el Partit com també en els noms de les persones que les han de liderar. En principi, l'anunci d'ascensió a president de Xi s'ha de fer en un congrés del Partit previst per a les pròximes setmanes. No obstant això, el fet que no s'hagi fixat cap data, diuen els analistes, és una mostra que el Partit està encara dividit en afers claus.

I l'augment de les tensions amb el Japó sembla, en part, conseqüència d'aquesta picabaralla interna. El desafiament del Japó ha atiat la ira xinesa, especialment quan el govern japonès va comprar fa poc les illes al seu propietari. Però la resposta bèl·lica que ha donat la Xina, amb l'enviament de sis vaixells de vigilància al voltant de les illes, sembla voler posar més llenya al foc. Una de les raons podria ser el desig d'evitar que Xi prengui el control complet del Partit aquesta tardor. Segons analistes coneixedors del Partit, el president sortint, Hu Jintao, voldria retenir més poder del que se li ofereix en la nova etapa política que s'obrirà aviat a la Xina.

stats