GUERRA A SÍRIA
Internacional 10/08/2012

Els tancs d'Al-Assad recuperen el bastió clau dels rebels a Alep

Damien Cave / Alan Cowell
2 min
Un avió de l'exèrcit sirià dispara un projectil en un atac a la localitat de Tel Rafat, a la província d'Alep.

THE NEW YORK TIMES / BEIRUTEls rebels sirians van assegurar ahir que havien fet avenços en alguns barris d'Alep, la capital econòmica del país, i s'havien retirat d'altres -inclòs el barri de Saladí, fins ara un bastió seu- per la pressió de les forces governamentals, que van mantenir per segon dia una dura ofensiva terrestre i aèria.

Mentre l'exèrcit sirià controlava el barri de Saladí, el president, Baixar al-Assad, intentava mantenir una aparença de normalitat i control de la situació política amb el nomenament d'un nou primer ministre, Uael Nader al-Halqi, que substitueix des d'ahir Riad Farid Hijab, que va desertar del règim i es va refugiar a Jordània.

Halqi, de 48 anys, era fins ara el ministre de Salut i és un musulmà sunita de Daraa, la ciutat del sud de Síria on van començar les manifestacions pacífiques contra Al-Assad el març del 2011.

A Teheran, els mitjans oficials iranians van informar de l'obertura ahir d'una cimera de 20 països, incloent Rússia i la Xina, per discutir el futur de Síria.

Hi havia pocs dirigents polítics -la majoria eren ambaixadors- en aquesta trobada, dissenyada per projectar una imatge de l'Iran com un poder regional capaç de liderar la via diplomàtica a Síria, després del fracàs provocat per la renúncia del mediador de l'ONU i la Lliga Àrab, Kofi Annan.

Sobre el terreny, la violència es va intensificar enmig d'informacions contradictòries sobre els avenços i retrocessos dels rebels i el règim. L'agència de notícies oficial Sana va assegurar que l'exèrcit sirià havia llançat "un atac decisiu" a prop del centre de la ciutat -el barri de Saladí- i que una operació en altres zones havia acabat amb la mort de "desenes" de combatents rebels -s'hi va referir com a "terroristes"- i la destrucció de tres vehicles amb canons.

Els opositors mantenen el pols

L'Observatori Sirià dels Drets Humans, un grup opositor amb seu al Regne Unit amb una xarxa de contactes permanents a Síria, va reconèixer que les tropes rebels havien destruït diversos tancs i havien mort almenys vuit soldats en els combats a prop del centre d'Alep.

Baixir al-Haji, el portaveu de l'Exèrcit Sirià Lliure, va assegurar que les brigades rebels havien fet una "retirada tàctica" del barri de Saladí, però va insistir que no abandonaven la lluita en altres barris de la ciutat. "Estem esperançats, els resistirem", va dir aquest militar.

Però hi ha activistes opositors que no ho veuen tan clar i que estan cada cop més descontents amb la política comunicativa de l'Exèrcit Sirià Lliure. "No admeten les derrotes", va dir l'Ammar, un jove de 22 anys d'Alep. "Per ells tot és tàctic, i tenen sempre grans expectatives sobre les seves operacions", es va queixar.

stats