ESTATS UNITS
Internacional 08/08/2015

Primer debat republicà: el xou de Trump

El magnat immobiliari acapara la discussió entre els candidats de les primàries i afirma que no descarta presentar-se com a independent si perd l’elecció al partit

Núria Ferragutcasas
3 min
TRUMP NO AFLUIXA  En el debat, Trump (al centre) va continuar amb els seus comentaris polèmics.

WashingtonDonald Trump va irrompre a principis d’estiu com un huracà a les primàries presidencials republicanes: arrasant els seus rivals, assolint el lideratge a les enquestes i desconcertant l’establishment del partit. Per això, totes les mirades estaven centrades en ell durant el primer debat republicà, que es va celebrar a Cleveland, Ohio, ahir a la matinada (hora catalana). I el magnat immobiliari novaiorquès no va decebre gens ni mica.

Sobre l’escenari va ser el mateix home obscè, impetuós, extravagant i arrogant que ha acaparat la cursa electoral en els últims mesos. Les seves intervencions van ser les més destacades de la nit, tot i que no les més celebrades. Els seus comentaris degradants sobre dones, immigrants i polítics -que va justificar dient que no tenia “temps per ser políticament correcte”-, els seus canvis d’opinió en temes com l’avortament o la seva insinuació que ha comprat polítics li podrien passar factura.

El debat es va convertir des del primer minut, des de la primera pregunta, en un xou de Trump. El multimilionari va ser l’únic candidat que es va negar a prometre que no es presentaria com a independent si no guanya la nominació republicana per a les presidencials del novembre del 2016. “Si sóc elegit, no em presentaré d’independent”, va afirmar entre esbroncades i tímids aplaudiments del públic.

La majoria d’analistes nord-americans coincidien a dir ahir que Donald Trump havia acaparat el debat. Alguns creien, fins i tot, que l’havia guanyat, mentre que d’altres consideraven que la seva actuació perjudicarà les seves perspectives electorals. “Tot i que és difícil saber els límits que els partidaris de Trump estan disposats a tolerar, considero que ha sortit danyat del debat”, analitza l’expert en política nord-americana del think tank Brookings William Galston.

Reacció dels votants

Un grup mostra de votants republicans seleccionat per la cadena de televisió Fox News -que va emetre el debat- va revelar que l’actuació del magnat havia decebut. “La majoria dels partidaris de Trump al grup l’han abandonat”, va explicar el coordinador, l’estrateg electoral republicà, Frank Luntz.

Tot i així, és massa aviat per saber com reaccionarà l’electorat conservador. El que és segur és que Donald Trump continua dominant la narrativa de les primàries republicanes i no desapareixerà a curt termini. D’altra banda, fins i tot si perd suport a les enquestes, la seva amenaça de presentar-se com a independent pot evitar una victòria dels republicans en la seva cursa per recuperar la Casa Blanca.

Trump podria ser un nou Ross Perot. La candidatura de l’empresari adinerat de Texas va impedir el 1992 la reelecció del George Bush pare, que va perdre contra Bill Clinton. Com Perot, Trump té els diners necessaris per finançar una campanya electoral costosa.

Només 10 dels 17 candidats republicans van participar en el primer debat -la resta ho van fer en un altre hores abans-. Les televisions que organitzen aquests actes van decidir limitar el nombre de participants per fer la discussió més àgil i amena.

Preguntes incisives

Els periodistes de Fox News van aconseguir l’objectiu amb preguntes incisives i demanant als candidats les seves opinions sobre temes polèmics com la reforma migratòria, la despesa pública, l’acord nuclear amb l’Iran, la lluita contra l’Estat Islàmic, l’avortament o el matrimoni homosexual.

Alguns candidats, com els senadors de Florida, Marco Rubio, i de Texas, Ted Cruz; el governador de Minnesota, Scott Walker; l’exgovernador d’Arkansas, Mike Huckabee, i l’exneurocirurgià Ben Carson van marcar les seves idees conservadors. D’altres, com l’exgovernador de Florida, Jeb Bush, i els governadors d’Ohio, John Kasich, i de Nova Jersey, Chris Christie, no van amagar el seu perfil moderat.

Jeb Bush, el favorit de la cursa tot i el lideratge de Trump, va intentar donar una imatge presidencial. “Només guanyarem amb un missatge esperançador i optimista”, va dir, després d’assegurar que Trump era una figura “polaritzadora”.

Fill i germà de presidents, Bush no va cometre errors importants, però tampoc va sobresortir. De fet, la seva actuació modesta va donar joc a Marco Rubio. El jove senador va assegurar que ell representa el futur i va dirigir els seus atacs contra Hillary Clinton -la candidata amb més possibilitats de guanyar la nominació demòcrata-. “Si sóc el vostre candidat, ¿com s’ho farà Clinton per alliçonar-me sobre com arribar a finals de mes?”, es va preguntar Rubio.

Kasich, fins ahir un desconegut per a la majoria de votants, també va aprofitar la debilitat de Bush per erigir-se en el candidat del centre. La seva emotiva resposta sobre la necessitat de tolerar el matrimoni homosexual va recordar el conservadorisme compassiu que va dur George W. Bush a la Casa Blanca.

A sis mesos de l’inici de les primàries, els candidats han començat a mostrar les seves cartes. I el Partit Republicà prega perquè l’atapeïda cursa no es torni caòtica i els compliqui el triomf a les presidencials.

stats