FRANÇA
Internacional 28/10/2015

Una dècada de la revolta de les ‘banlieues’

10 anys de la mort de dos adolescents francesos que va provocar una onada de violència a la perifèria de París

Alícia Sans
3 min
La vida segueix igual a les banlieues franceses deu anys després d’una revolta que va donar la volta al món.

ParísL’escena podria semblar ordinària: dos adolescents dels suburbis de París fugen de la policia. El desenllaç, no: Bouna Traoré, de quinze anys, i Zyed Benna, de disset, morien electrocutats en un centre de transformació elèctrica de Clichy-sous-Bois. D’això, ara fa deu anys. Les conseqüències tampoc són normals: tres setmanes de disturbis que van deixar danys materials importants i milers de detinguts, però sobretot van treure a la llum la crisi social dels extraradis francesos.

L’onada de violència, mai vista abans a França, obligava el llavors president de la República Francesa, Jacques Chirac, a decretar l’estat d’emergència i el toc de queda en els barris més afectats pels incidents. La mort del Bouna i del Zyed va ser la gota que va fer vessar el got. Una versió del Maig del 68 per dir prou al racisme i la discriminació dels joves de la banlieue.

No ha canviat res

Malgrat que molts suburbis s’han beneficiat d’un pla de renovació urbana -durant els últims deu anys s’hi han invertit 48.000 milions d’euros-, la població de l’extraradi continua sent igual de pobra i la taxa d’atur és dues vegades superior a la mitjana nacional. “El problema que ens trobem sovint en aquests casos és que la dimensió urbana avança més de pressa que la social, l’educativa i l’econòmica”, explicava François Leclere, educador social als afores de París, a l’emissora France Inter.

En la mateixa línia s’expressava Nordine Nabili, director de Bondy Blog -un mitjà online creat després dels disturbis del 2005 que té l’objectiu de donar veu als col·lectius marginals de França-: “La problemàtica número u als suburbis continua sent, sens dubte, l’ocupació i l’educació”.

Precisament, el primer ministre francès, Manuel Valls, era el convidat d’ahir en una emissió especial organitzada per aquest mitjà, juntament amb Radio France International(RFI), France 24 i el diari Libération, per recordar els deu anys de la mort del Zyed i el Bouna. “Sense aquesta renovació urbana, la situació d’aquests barris seria desastrosa”, va assegurar el primer ministre en referència al canvi estètic que han experimentat aquestes poblacions. Responia així a una periodista que li recriminava haver invertit “molts diners en les parets i molt pocs en les persones que hi viuen”.

Contra la discriminació

Dilluns passat Valls reunia a Les Mureaux, un municipi als afores de París, fins a 17 ministres del govern, entre els quals hi ha la ministra d’Educació; Najat Vallaud-Belkacem, la d’Ocupació, Myriam El Khomri, i la d’Habitatge i Igualtat de Territoris, Sylvia Pinel -tres ministeris clau per als extraradis-. Era el segon Comitè Interministerial per la Igualtat i la Ciutadania -el primer s’havia celebrat dos mesos després dels atemptats al setmanari satíric Charlie Hebdo - per fer el balanç de les 60 mesures anunciades al març per “combatre l’apartheid territorial, social i ètnic que pateix una gran part de França”.

En aquestes mesures, l’executiu preveu combatre la segregació i la discriminació, prevenir la radicalització i facilitar la relació entre les forces de l’ordre i la població. En aquest sentit, Valls va anunciar que es generalitzarà la integració de càmeres en l’uniforme dels policies per filmar les seves intervencions.

Justament, una dècada després dels disturbis la relació entre la policia i la població dels suburbis continua sent conflictiva, sobretot amb els joves. “Des del 2005 es parla molt de l’extraradi, del racisme, de la islamofòbia, però crec que la situació ha empitjorat”, ha confessat Adel Benna, el germà d’un dels joves electrocutats, en declaracions a France Info. “Per desgràcia, la justícia no ens ha donat la raó, i això ha distanciat encara més els joves i la policia”, ha seguit argumentant, en referència a la decisió del tribunal de Rennes de deixar en llibertat, el maig passat, els dos policies que perseguien el Bouna i el Zyed, acusats per un presumpte delicte de no assistència a persones en perill. “Hi ha un sentiment d’odi i d’injustícia”, conclou Benna.

Imatge negativa

Amb tot, la imatge dels joves de banlieue continua sent negativa a França. Segons una enquesta realitzada per Odoxa per al diari Le Parisien, el 61% dels enquestats afirmen que els joves que viuen als suburbis es comporten pitjor que altres joves que no hi viuen, tot i que més de dos terços dels francesos creuen que l’estat no fa prou per ajudar-los.

Deu anys més tard, sembla que encara queda molt per fer davant la crisi social que pateixen els suburbis francesos.

stats