VIOLÈNCIA AL BRASIL
Internacional 11/11/2012

Els narcos declaren la guerra a la policia de Sao Paulo

El crim organitzat s'ha revoltat contra el model repressor de la policia paulista. Quan cau la nit als afores de Sao Paulo, els ciutadans es veuen obligats a tancar-se. Eviten la guerra entre narcos i agents.

Joaquim Piera
2 min
Un agent de la policia paulista durant una batuda a la favela  de Paraisopolis, als afores de Sao Paulo, dimarts.

SAO PAULOSao Paulo, el motor del Brasil emergent, viu els últims mesos una onada de violència com a conseqüència del conflicte entre el crim organitzat i la policia. Les xifres de la secretaria de Seguretat Pública indiquen que hi ha hagut 144 homicidis al setembre, cosa que representa un augment del 96% en relació a fa un any. A l'octubre, encara sense dades oficials, la TV Globo assenyala 160 assassinats.

El conflicte va originar-se al maig, quan una operació de la policia militar contra el narcotràfic va acabar amb sis morts i el cas sota investigació judicial per aclarir si els agents havien executat un detingut ferit camí de l'hospital. Les víctimes eren presumptament integrants de la facció PCC (Primeiro Comando da Capital), que domina el tràfic de drogues a l'estat i que exerceix un fort control sobre les presons. Arran de l'incident, el PCC va donar l'ordre d'atemptar contra agents de policia. I els assassinats s'han multiplicat. El diari Folha de Sao Paulo comptabilitza 98 policies morts a l'estat només aquest 2012, la pràctica totalitat dels quals (95) van perdre la vida estant fora de servei.

Els barris més pobres de l'extraradi de Sao Paulo i la seva àrea metropolitana s'han convertit, quan cau la nit, en l'epicentre del conflicte, en una espiral d'atacs i de revenja per a totes dues parts. Els narcos executen agents quan tornen cap a casa, cremen autobusos i atemoreixen la població, imposant el toc de queda. Tot i que el secretari de Seguretat, Antonio Ferreira Pinto, ho nega, els veïns i els comerciants de barris de la zona est i nord de la ciutat ho confirmen, així com els mateixos mitjans de comunicació.

La policia paulista, coneguda pels alts índexs de morts, ha augmentat les operacions, amb el suport explícit de les autoritats, que defensen una actuació contundent. "El govern no retrocedirà ni un mil·límetre. Els delinqüents ens volen intimidar i no ho aconseguiran", diu el governador Geraldo Alckmin, que ha convertit la seguretat pública en un dels pilars de la seva gestió. Els índexs d'homicidis s'han reduït espectacularment a tot l'estat: de 35,27 morts violentes per cada 100.000 habitants el 2009, es va passar a 9,9 el 2011. Fins i tot l'ONU, en el seu estudi global d'homicidis del 2011, felicitava el govern paulista per la política de prevenció.

Els enfrontaments dels últims mesos, però, posen en dubte un model que, segons els experts, presenta símptomes d'esgotament. La fiscalia investiga si són certs els indicis que la policia ha organitzat grups de paramilitars i d'extermini que actuen cada nit, mentre que la secretaria de Seguretat apunta que faccions rivals aprofiten l'ambient enrarit per passar comptes.

El mur de la vergonya

Els barris de classe mitjana i alta viuen al marge d'un conflicte establert fora del que el nou alcalde, Fernando Haddad, ha qualificat com el "mur de la vergonya". "Som una de les ciutat més riques, però alhora més desiguals del planeta", diu la nineta del ulls de Lula, que s'ha marcat com a objectiu central millorar les condicions dels barris deprimits i perifèrics on cada nit hi ha ara un vessament de sang.

stats