Publicitat
Publicitat

Els vots del govern romanès bloquegen la investigació del primer ministre per corrupció

La seva majoria al Parlament manté la immunitat judicial de Ponta i es preveu que també el salvi divendres d'una moció de censura de l'oposició

El Parlament romanès ha rebutjat aquest dimarts la sol·licitud de la Fiscalia anticorrupció d'aixecar la immunitat al primer ministre, el socialdemòcrata Victor Ponta, un pas necessari perquè avancés la investigació oberta contra ell per conflicte d'interessos, rentat de diners, falsificació i evasió fiscal.

Un total de 231 diputats -els dels partits que conformen la coalició de govern de Ponta- s'han oposat a la sol·licitud mentre que 120 que l'han recolzat. D'haver tirat endavant la petició, Ponta hauria hagut de dimitir com a diputat i la Fiscalia podria haver presentat una denúncia oficial.

En mantenir la seva immunitat, Anticorrupció no pot investigar el cap del govern, ni sol·licitar documents sobre el cas ni interrogar testimonis i tampoc el president conservador Klaus Iohannis pot procedir a suspendre'l en la seva funció de primer ministre.

"Crec que el Parlament i el Govern tenen l'obligació de respectar la Constitució i de defensar els altres" (investigats com ell), va declarar Ponta després de conèixer el resultat, que va arribar a qualificar de "normal".

El president Iohannis va reaccionar immediatament en un to molt més dur: "És una prova d'irresponsabilitat i desafiament cap als ciutadans el fet que els parlamentaris que formen la majoria impedeixin a la justícia complir el seu deure".

"Estan disposats a destruir la institució del Parlament", ha lamentat Iohannis, que ha reclamat la "dimissió" de Ponta com a "única sortida".

La Direcció nacional Anticorrupció (DNA) va anunciar divendres que sospita que Ponta va rebre 50.000 euros el 2011, un any abans de ser elegit cap de Govern, d'un antic soci, Dan Sova, al que després va nomenar ministre.

Divendres, Ponta haurà de sotmetre's també a una moció de censura presentada per l'opositor Partit Nacional Liberal, del qual es preveu que surti triomfant de nou gràcies a la majoria parlamentària de la qual gaudeix la seva coalició de centre-esquerra.