Internacional 30/03/2015

Les tres claus del daltabaix electoral dels socialistes francesos

El PS de François Hollande s'enfonsa a les urnes i perd la meitat de departaments on governava. L'UMP de Nicolas Sarkozy s'erigeix com a gran triomfadora

Marc Vidal
2 min
Valls va comparèixer després de la desfeta d'ahir. REUTERS

BarcelonaL'endemà de les eleccions departamentals a França, el panorama polític en aquest país ha fet un tomb. La conservadora UMP de Nicolas Sarkozy ha passat de governar 40 departaments a 67, mentre que els socialistes de François Hollande, que abans tenien el poder a 61 departaments, ara el tindran a 31.

En total, 28 departaments han passat de l'esquerra a la dreta –entre ells, un d'emblemàtic, com el del mateix president Hollande, la Corresa–, mentre que només un ha fet el camí contrari. El Front Nacional, que aspirava a governar en almenys dos departaments, finalment no n'ha obtingut cap.

La popularitat d'Hollande-Valls

La premsa francesa coincideix aquest dilluns a apuntar el binomi format per Hollande i el seu primer ministre, Manuel Valls, com a responsables de la desfeta socialista. Per Laurent Joffrin, cap de redacció a 'Libération', el triomf de la dreta i la implantació local del Front Nacional tenen l'origen en "la impopularitat del govern i la desunió que "esquinça l'esquerra", i assegura que aquesta desfeta "ha de fer reflexionar".

Després d'haver guanyat popularitat entre el novembre i el febrer, Hollande i Valls van reprendre el descens fa unes setmanes. El president té aquest mes de març un 21% d'opinions positives, mentre que el primer ministre està al 32%, unes xifres especialment baixes.

La coneguda com a llei Macron, una ambiciosa reforma impulsada per Valls que afecta diversos sectors de l'economia francesa i que molts veuen com d'inspiració liberal, i les cauteles que aquesta mateixa legislació ha aixecat dins mateix de l'executiu, podrien ser al darrere de la nova caiguda en la popularitat del nou govern francès.

Les eleccions castiguen el poder

"Des de François Mitterrand, les eleccions que hi ha entre les presidencials mai són favorables al partit al poder, i François Hollande no n'és l'excepció. Nicolas Sarkozy va perdre les municipals, les cantonals dos cops i les regionals", assegura el diari 'Le Monde' que es justifica l'Elisi després de la desfeta d'ahir.

Tradicionalment, el vot de càstig del poder francès s'executa a les eleccions que tenen lloc entre unes presidencials i unes altres. Així va ser com, mentre governava Sarkozy, Hollande i bona part dels pesos pensants del partit socialista van anar bastint d'èxits un poder regional que ara s'esvaeix a cada cita electoral.

La irrupció de Sarkozy

"La dreta victoriosa, Sarkozy reconfortat", titula el diari 'Le Monde' sobre les eleccions. "La dreta, a la reconquesta", diu a la primera pàgina 'Le Figaro'. El retornat Nicolas Sarkozy al capdavant de l'UMP és el primer beneficiat per l'alça de l'UMP.

Amb aquesta victòria, i les que previsiblement vindran, la formació conservadora sembla que deixa enrere les discussions internes sobre el lideratge del partit i aglutina les forces al voltant d'un Sarkozy que cada cop veu més clar que podrà satisfer la seva idea de tornar a presentar-se com a candidat a president el 2017.

stats