CURSA ELECTORAL ALS EUA
Internacional 06/09/2012

Els demòcrates fan bandera del mandat d'Obama

Núria Ferragutcasas
3 min
TRAIENT PIT  La delegada per Colorado Julia Hicks és des del 1968 tota una sensació a les convencions pel seu sentit patriòtic i pel seu sentit de l'humor.

CHARLOTTE (CAROLINA DEL NORD)Ha plogut molt des del mea culpa públic de Bill Clinton per la seva relació "impròpia i equivocada" amb Monica Lewinsky. La seva aventura sexual amb la becària de la Casa Blanca va marcar la seva presidència per sempre i el va desterrar a les catacumbes del Partit Demòcrata. El seu vicepresident, Al Gore, va prescindir d'ell durant les presidencials del 2000 per por que l'escàndol esquitxés la seva candidatura. Al final, però, va perdre les eleccions per només 537 vots a l'estat de Florida i els analistes, en retrospectiva, consideren que va ser un error renunciar a l'ajuda del president.

Bill Clinton és, avui, un expresident molt popular -amb una imatge positiva entre el 66% dels nord-americans, segons un sondeig de Gallup- i té una reputació com a defensor de la classe mitjana. A més, la seva presidència durant els anys noranta ha estat redimida gràcies a una herència econòmica sòlida amb superàvit públic, un creixement del 6% i un índex d'atur per sota del 3%. D'altra banda, l'ajuda de Bill Clinton pot ser molt valuosa per convèncer un cert electorat que desconfia del president: els treballadors blancs. Segons un sondeig recent d'Associated Press, Romney derrotaria Obama amb un 54%-39% dels vots d'aquest grup.

És per tot això que Barack Obama es va encomanar ahir a Clinton per defensar les polítiques econòmiques del seu primer mandat i explicar per què es mereix la reelecció. Clinton, nascut a Hope [esperança], a Arkansas, va ser l'encarregat de recuperar aquell entusiasme que va generar la candidatura d'Obama. El llavors senador d'Illinois va derrotar la dona de l'expresident, Hillary Clinton, amb un missatge de renovació, canvi i optimisme. En el seu discurs d'aquesta matinada, s'esperava que Bill Clinton ataqués la visió econòmica dels republicans i elogiés els èxits del govern d'Obama, com el rescat de les automobilístiques del país, amb un llenguatge senzill i pròxim a la classe mitjana.

Històries amb raons

"L'expresident és molt respectat dins del partit i el seu suport ajudarà Obama entre els votants indecisos", va dir Joe Pérez, un delegat demòcrata de Colorado, hores abans del parlament del president. Pérez considera que la tasca econòmica d'Obama era molt complicada però confia que si el president és reelegit "restaurarà la classe mitjana".

Els demòcrates utilitzen aquests dies la projecció de la seva convenció per defensar les polítiques del president, no només en matèria econòmica, sinó també en educació, en salut, en energia i en política exterior. A través de diversos polítics i testimonis, el partit presenta aquests dies les millores aconseguides per Obama en els últims quatre anys. La història de Ryan Case, per exemple, va emocionar dilluns a la nit els milers de demòcrates aplegats al Time Warner Arena de Charlotte. Aquest estudiant orfe va explicar les dificultats familiars per obtenir un bon tractament per a la seva mare, que tenia esclerosi múltiple, i com el seu pare va morir de pneumònia perquè no tenia una assegurança mèdica.

"Obama creu que cap criatura hauria de veure patir els seus pares com jo ho vaig fer", va dir Case, que avui estudia a la universitat gràcies a l'impuls d'Obama al sistema estatal de beques -conegut com a Pell Grant- i treballa en la campanya del president per assegurar la seva victòria i per evitar que la reforma sanitària no sigui derogada pels republicans.

Michelle, una ajuda d'or

El cas del jove Case va emocionar els espectadors, però Michelle Obama els va meravellar. La primera dama va brillar amb un discurs en què va destacar els valors i virtuts del seu marit. Michelle Obama va assegurar que el president segueix sent l'home de qui es va enamorar i va afirmar que ara l'estima més que fa quatre anys.

"Per al Barack l'èxit no depèn dels diners que guanyis, sinó de la diferència que aconsegueixis introduir en les vides de la gent", va dir en referència a la fortuna del candidat republicà, Mitt Romney. La primera dama, molt popular entre els nord-americans, va retratar la seva família com una més de la classe mitjana que ha aconseguit el Somni Americà i va explicar que el canvi és "difícil" i "lent", però que el final "sempre arriba". Per això, Michelle Obama va demanar als votants que tornin a confiar en el seu marit. Minuts abans, l'alcalde de San Antonio, Julián Castro, l'estrella llatina en ascens del partit, va defensar que Obama és el garant de la igualtat d'oportunitats per a tot el país.

stats